Platy v některých oborech začaly po letech opět růst. Firmy nabírají lidi

17. 2. 2011 – 18:20 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platy v některých oborech začaly po letech opět růst. Firmy nabírají lidi
Firmy začaly loni opět ve větší míře otvírat nová pracovní místa, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rok 2010 byl pro trh práce zlomový, poprvé od roku 2008 byl zaznamenán ve všech sledovaných oborech růst mezd alespoň u některých profesí. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní personální agentury Robert Half, jehož výsledky zveřejnila ve čtvrtek.

Loňský rok přinesl pozitivní obrat v oblasti IT, který signalizoval začátek postupného oživení pracovního trhu v České republice, zejména zvyšování poptávky po uchazečích s praxí. „V uplynulém roce si finančně nejvíce polepšili zejména uchazeči s praxí, která byla pro zaměstnavatele klíčovým kritériem při náboru. Nejvýrazněji vzrostly mzdy IT specialistům s praxí 3-5 let v oboru, manažerům v oblasti logistiky a v technických oborech, obchodníkům v FMCG a odborníkům na pozicích Credit Controller,“ uvedl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Firmy začaly loni opět ve větší míře otvírat nová pracovní místa. Od druhé poloviny roku byli také zaměstnanci ochotnější změnit práci, zkušení odborníci s praxí si mohli opět vybírat z velkého počtu pracovních nabídek. Přesto byl trh práce v uplynulém roce charakteristický nedostatkem odborníků s předchozí praxí napříč všemi obory. Zaměstnavatelé byli proto ochotni při získávání nových zkušených kandidátů zvyšovat nástupní mzdy.

 

TIP: Jaká je Průměrná mzda podle čtenářů NašePeníze.cz?

 

Patrná byla i jejich snaha udržet si klíčové stávající zaměstnance, a to i za cenu navýšení mezd. U většiny firem se zároveň stále projevovala opatrnost v náboru nových zaměstnanců. Požadavky na kandidáty ze strany zaměstnavatelů byly i nadále vysoké. Výsledkem byla často zdlouhavá a neefektivní výběrová řízení.

 

Lidé bez praxe jsou na tom stále špatně

 

Těžké časy zažívali i nadále absolventi bez praxe. „Absolventi s krátkou praxí zůstávají na pracovním trhu déle. Firmy totiž v současnosti preferují odborníky, kteří již mají požadované zkušenosti, nejlépe z konkrétního odvětví, a mohou danou pozici zastávat okamžitě,“ upozornil Křížek.

Rozhodujícím kritériem při výběru nových zaměstnanců je předcházející zkušenost v oboru. Klíčovým požadavkem zůstává znalost cizích jazyků, zejména angličtiny. Z důvodu nedostatku kvalifikovaných kandidátů letos společnost Robert Half očekává mírné snížení těchto požadavků, zaměstnavatelé by měli nadále usilovat o udržení stávajících klíčových pracovníků. „Začátek roku signalizoval, že kandidáti budou letos ochotnější měnit zaměstnání a jejich nároky na výši nástupní mzdy a požadované benefity budou vyšší než vloni,“ doplnil Křížek.

 

V jakých oborech rostly platy nejvíce

 

Léto loňského roku znamenalo konec krize na trhu práce v IT, programátoři Java a J2EE si loni vydělali v průměru 55 - 70 tisíc korun.

Před třemi lety právě vývoj v IT jako první poukázal na počínající ekonomickou krizi, loni naopak pozitivní obrat v této oblasti signalizoval začátek hospodářského oživení. Rok 2010 byl pro trh práce v IT zlomový. První polovina kopírovala situaci z předchozího roku, poptávka po IT odbornících byla nízká, mzdy byly srovnatelné s úrovní v roce 2009. „K zásadnímu obratu došlo v létě. Následující měsíce potvrdily, že krize na trhu práce v IT skončila. Nejdříve vzrostl počet nově otevíraných pracovních pozic. Poté i na straně uchazečů, kteří změnu zaměstnání odkládali, postupně ustoupily obavy a zvýšil se zájem o nabídku práce,“ popisuje obrat na trhu práce v IT Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

„Poprvé od roku 2008 jsme v uplynulém roce zaznamenali pozitivní obrat ve vývoji mezd. Zhruba 25 procent respondentů z oblasti IT v průzkumu potvrdilo zvýšení mzdy za uplynulých 12 měsíců. K nejrychlejšímu růstu nástupních mezd došlo u programátorů Java a J2EE, kteří si vydělali v průměru 55 - 70 tisíc korun,“ upřesnil Křížek. V porovnání s počátkem roku 2009 agentura sleduje minimálně čtyřnásobné navýšení poptávky po těchto odbornících. Ze strany zaměstnavatelů vzrost také zájem o analytiky, testery a projektové manažery. Nejžádanější IT specialisté si koncem minulého roku opět mohli vybírat z velkého počtu pracovních nabídek.

V letošním roce agentura Robert Half očekává, že uchazeči, kteří jsou zaměstnáni v oblasti IT, budou otevřenější k novým pracovním nabídkám. Nejžádanějšími odborníky budou i nadále programátoři Java a Business analytici.

Zvýšení mzdy za uplynulých 12 měsíců také potvrdilo 19 procent respondentů z oblasti administrativy, lidských zdrojů, zákaznického servisu, logistiky, práva a technických pozic. Nejvyšší nárůst byl zaznamenán u logistických a technických pozic, a to až o 15 procent.

Horní hranice nástupní mzdy logistického manažera loni dosahovala až 150 tisíc korun, technického manažera až 120 tisíc korun.

V oblasti obchodu a marketingu se loni situace na trhu práce po negativním vývoji v roce 2009 stabilizovala.

Zejména ve druhé polovině minulého roku začaly firmy opět otvírat nová pracovní místa, a to zejména v obchodu, a poptávat uchazeče i na marketingové pozice. Přetrvávající nedostatek zkušených obchodníků a Key Account manažerů především v FMCG způsobil, že zaměstnavatelé byli vstřícnější k možnosti navýšení nástupní mzdy poté, co se v roce 2009 snížily.

Firmy preferovaly zkušené obchodníky s kontakty v daném oboru. Pokud splňovali tyto požadavky, byly ochotny je i přeplácet. U obchodních pozic v technických oborech se mzda pohybovala spíše u horní hranice uvedeného mzdového rozpětí (až 70 000 Kč). „Dle našeho průzkumu uvedlo téměř 22 procent respondentů z oblasti obchodu a marketingu, že se jim v uplynulém roce zvýšila stávající mzda, a to převážně její bonusová složka. Jako nejčastější důvody uvedli dobrou výkonnost a výborné pracovní výsledky,“ řekl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Do marketingových a PR oddělení společností byli přijímáni noví zaměstnanci většinou pouze jako náhrady za ty, kteří se sami rozhodli pro změnu nebo odešli na mateřskou dovolenou. Marketingové a PR agentury rozšiřovaly své týmy většinou pouze v případě získání nových zakázek, uchazečům nabízely pracovní smlouvy na dobu určitou, obvykle na jeden rok. Dlouhodobě stabilními obory zůstávají farmacie a oblast služeb.

Mzdy pro hlavní účetní s minimálně pětiletou praxí v oboru v loňském roce vzrostly až o deset procent.

Ze strany zaměstnavatelů loni agentura zaznamenala stálou poptávku po kvalifikovaných a zkušených kandidátech, zejména z oblasti účetnictví. To se projevilo i růstem mezd u stávajících zaměstnanců na pozici hlavní účetní s praxí pět a více let v oboru, a to až o deset procent v porovnání s rokem 2009.

Největší změny přinesla oblast auditu. Auditorské společnosti snižovaly počet svých zaměstnanců a ani neotevíraly nové pracovní pozice zejména pro absolventy vysokých škol v takové míře, jako tomu bylo v minulosti. „Uchazeči se specifickou praxí pouze z auditu hledali v uplynulém roce uplatnění na trhu práce velmi obtížně, při změně zaměstnání jim byla nabízena výrazně nižší nástupní mzda než v minulosti,“ popisuje situaci Tomáš Bergl, manažer divize Robert Half Finance & Accounting.

Vzhledem k tomu, že firmy v současné době kladou větší důraz na správu a sledování svých pohledávek, vzrostla poptávka po odbornících v credit controllingu (správa pohledávek). Ti si v minulém roce vydělali měsíčně až o 5 000 korun více. Horní hranice poskytované mzdy se meziročně zvýšila u většiny pozic v oboru finančního řízení. Velký zájem byl také o finanční analytiky s dvouletou praxí v oboru, jejichž mzda se pohybovala od 30 000 do 40 000 korun. Naopak výrazně poklesla poptávka po analyticích i controllerech s praxí v oboru tři a více let (v mzdovém rozpětí 40 000 – 70 000 Kč). Obecně byla mzdová úroveň v roce 2010 stálá, oblast financí a účetnictví výrazně nepodléhá ekonomickým cyklům a pouze přirozeně reaguje na vývoj poptávky na trhu.

Loňský rok byl v oblasti financí a účetnictví stejně jako předchozí období charakteristický nedostatkem kvalifikovaných odborníků. U většiny firem se stále projevovala opatrnost v náboru nových zaměstnanců. Požadavky na kandidáty ze strany zaměstnavatelů byly i nadále vysoké. Zkušené kandidáty s adekvátním profilem a praxí v oboru zaměstnavatelé často nechtěli zaplatit dle jejich požadavků, u méně zkušených zase váhali s jejich náborem. Výsledkem pak byla zdlouhavá a neefektivní výběrová řízení. „Vzhledem ke skutečnosti, že situace na domácím trhu práce kopíruje trend vývoje v zahraničí, zejména v Německu, očekáváme od poloviny letošního roku zvýšení poptávky po odbornících z oblasti financí a účetnictví, a to za stávajících mzdových podmínek,“ doplnil Bergl.

Nejstabilnější oblastí bylo vloni právo.

-Tomáš Cížek | MED

Kam dál?

- Podporu v nezaměstnanosti letos dostanete, až vám dojde odstupné

- 71 procent zaměstnanců si letos řekne o vyšší plat

- V Česku jsou vyšší platy, ale méně kvalifikovaných lidí, než v Maďarsku a na Slovensku

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články