Počet zadržených padělaných peněz klesá. Jak je poznat?

27. 2. 2012 – 18:09 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Počet zadržených padělaných peněz klesá. Jak je poznat?
K odhalení padělku stačí kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích, promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

V roce 2011 se na území ČR podařilo zadržet 4511 padělaných bankovek a mincí za téměř tři miliony korun, počet padělaného oběživa na českém trhu přitom už několik let klesá. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Pavel Řežábek.

V roce 2010 se podařilo zadržet zhruba o 400 bankovek víc, jejich hodnota byla ve srovnání s uplynulým rokem více než dvojnásobná.

Padělatelé se podle Řežábka nejčastěji zaměřují na pětisetkorunové a tisícikorunové bankovky. Mezi zahraničními platidly jsou mezi padělateli nejvyhledávanější stodolarové a stoeurové bankovky. Celkem se na tuzemském trhu v uplynulém roce objevilo 1461 padělků zahraničních bankovek v hodnotě 3,1 milionu korun.

"Na území Evropské unie bylo v roce 2011 odhaleno 648 tisíc padělků eurobankovek a téměř 159 tisíc padělků euromincí," upřesnil Řežábek. "Na milion eurobankovek v oběhu připadla 43 padělků. Oproti tomu na milion českých korun v oběhu připadlo pouze 13 padělků," dodal Řežábek s tím, že hodnota padělků českých korun vytrvale klesá a česká měna je z hlediska penězokazectví každoročně bezpečnější.

Významná většina padělků byla stejně jako v předcházejících letech vytištěná na inkoustových tiskárnách, celkem šlo v roce 2011 o 96 procent padělků. V globální pětistupňové škále je 73 procent českých padělků hodnoceno jako méně zdařilé nebo jako neumělé.

„Takové falzifikáty obvykle mají pouze jednoduchá napodobení ochranných prvků a je snadné je rozpoznat," uvedl Řežábek.

„K odhalení padělku stačí kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích, promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením,“ dodal Řežábek. Návod na kontrolu ochranných prvků na bankovkách nabízí ČNB v animovaných prezentacích bankovek a mincí na webu ČNB nebo v aplikaci České peníze pro mobilní zařízení s operačním systémem iOS.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články