Počet zahraničních turistů v ČR letos poklesl o 13 %, klesají tak hlavně tržby obchodníků

17. 8. 2009 – 9:40 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Počet zahraničních turistů v ČR letos poklesl o 13 %, klesají tak hlavně tržby obchodníků
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

a 1.polovinu letošního roku navštívilo Českou republiku 2,71 mil. zahraničních turistů, zatímco vloni to bylo za stejné období 3,13 mil. zahraničních turistů. Česká republika se tak dostala v tomto krizovém roce ohledně poklesů pod průměr celé Evropy, jelikož podle údajů Světové turistické organizace ( UNWTO) je pokles počtu zahraničních turistů v Evropě letos pouze 10 %. Naše země tak zaznamenává mnohem větší úbytky turistů než je evropský průměr. Ještě horší je však situace z pohledu tržeb, jelikož turistů jezdí nejenom mnohem méně, ale ti co přijedou ještě navíc kvůli krizi mnohem méně kvůli utrácí.


Poklesy počtu zahraničních turistů zaznamenaly v první polovině letošního roku všechny kraje ČR, nejvíce však poklesly počty zahraničních turistů v Jihomoravském a Kralovehradeckém kraji.

- SkyEurope: Případným krachem letecké společnosti bude postiženo zřejmě více než 10 tisíc českých turis
- Hotely a restaurace: Do Česka jezdí méně turistů, proto zlevňujeme a propouštíme
- Předražené taxislužby v Praze mají nový fígl
- V Česku klesl počet turistů o téměř 18 procent, ve světě o 8 procent
                 
\"Důvodem poklesů není evidentně jen současná ekonomická krize a tím nechuť lidí utrácet za cestování, ale navíc také trvalé neřešení notoricky známých problémů ( taxi, kapsáři, směnárny, bezpečnost apod.), o kterých se píše ve všech průvodcích o České republice a chybějící turistická infrastruktura v mimopražských regionech ( gastronomické speciality, vhodná ubytovací zařízení apod.), což je brzdou  v případě tzv. druhých návštěv především západoevropských turistů.\" Uvedl k situaci Tomio Okamura - viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Okamura dodal: \"Trvalé neřešení těchto problémů a zcela chybějící funkční koncepce rozvoje cestovního ruchu na státní a regionální úrovni způsobila  naší nepřipravenost.  Krize nás tak  v cestovním ruchu postihuje mnohem více než okolní země.\"

Cestovní ruch v České republice tak za uplynulé pololetí zaznamenává jeden z největších meziročních poklesů od roku 1989, který se dá z hlediska výše poklesů příjezdů zahraničních turistů srovnat jen s  teroristickým útokem na \"dvojčata\" v New Yorku v roce 2001 a povodněmi v roce 2002. Nejvíce zahraničních turistů k nám jezdí z německa, Itálie, Polska, Velké Británie a Ruska. Zajímavý je především propad počtu britských turistů z druhého až na čtvrté místo žebříčku.

Co se týče českých turistů, tak za první polovinu letošního roku cestovalo po naší zemi 2,65 mil. českých turistů, což znamená meziroční pokles o 6%. Největší pokles zaznamenaly Liberecký a Ústecký kraj.

Podle nejnovějších údajů Světové turistické organizace (UNWTO) zaznamela letos Evropa pokles počtu zahraničních turistů o 10%. Z hlediska světových regionů zaznamenal letos největší pokles počtu zahraničních turistů Blízký východ (- 18%), déle Evropa ( - 10%), Asie a Oceánie ( - 6%) a Amerika ( - 5%). Afrika zaznamenala letos překvapivě nárust počtu zahraničních turistů o 3%, což je však způsobeno stabilizací situace v turisticky populární Keni, kde vloni zuřila občanská válka a turisté tam nejezdili.

Pro srovnání uvádíme, že za celý loňský rok cestovalo na celém světě 924 mil. zahraničních turistů, což znamenalo 2% meziroční nárust. Nejvíce zahraničních turistů na světě vloni navštívilo Francii ( 79 mil.), na druhém místě je USA ( 60,8 mil.) a třetí je Španělsko ( 57,4 mil.).

Českou republiku navštívilo vloni  6,7 mil.  zahraničních turistů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články