Podpora v nezaměstnanosti: Kolik můžete získat?

22. 4. 2013 – 0:05 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podpora v nezaměstnanosti: Kolik můžete získat?
Aby na podporu člověk dosáhl, musí splnit celou řadu podmínek. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé, kteří přijdou o práci, mohou zažádat o vyplacení podpory v nezaměstnanosti, ta jim bude vyplácena následujících pět měsíců, u lidí starších 50 let pak o něco déle. Podpora činí maximálně 0,58násobek průměrné mzdy, což je nyní 14 157 korun, průměrná mzda byla vloni 24 408 korun.

Navíc platí podmínka, že člověk může během prvních dvou měsíců, co je na podpoře, maximálně získat 65 procent svého bývalého platu, další dva měsíce pak polovinu a po zbývající "podpůrčí" dobu 45 procent.

Počet měsíců, kdy mohou nezaměstnaní pobírat tuto dávku, je daný věkem žadatele. Do 50 let mají občané právo na pětiměsíční pomoc, do 55 let je to osmiměsíční lhůta a nad 55 let pomůže stát lidem 11 měsíců. Pokud člověk ukončil zaměstnání sám bez nějakého závažného důvodu nebo "šel na dohodu", je mu výška podpory krácena. Dosáhne maximálně na 45 procent svého bývalého platu po celou dobu vyplácení.

Pokud nejde člověku dávka vyměřit (neměl žádný příjem, nemůže doložit a podobně), dostane během prvních dvou měsíců 0,15násobek průměrné mzdy (tedy 3662 korun), další dva měsíce 0,12násobek (2929 korun) a po zbývající dobu 0,11násobek (2685 korun).

Aby na podporu člověk dosáhl, musí splnit celou řadu podmínek. Za prvé je třeba, aby alespoň rok během posledních dvou let odváděl peníze do důchodového pojištění. K tomu ale může pomoci i tzv. náhradní doba zaměstnání, která se také do lhůty započítává. Tou se myslí například pobírání invalidního důchodu třetího stupně, péče o dítě, kterému ještě nejsou čtyři roky, veřejné služby (alespoň 20 hodin týdně).

Dávku pak nemůže dostat nikdo, kdo bere starobní důchod nebo některou z dávek nemocenského pojištění (ať už přímo nemocenskou, či mateřskou, nebo ošetřovné) nebo pokud dostává podporu při rekvalifikaci. Nedosáhne na ni ani v případě, pokud odchází ze zaměstnání s odstupným, podpora se mu začíná vyplácet až po uplynutí doby, které odstupné pokryje. To samé se týká odbytného nebo odchodného.

Na podporu nemají nárok ani ti lidé, které zaměstnavatel vyhodil kvůli porušení jejich povinností nebo zvlášť hrubým způsobem porušili ustanovení zákoníku práce. To říká, že musí pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností a plnit pokyny nadřízených.

O podporu si lidé musí zažádat do tří dnů od ztráty zaměstnání na úřadu práce, u kterého se zároveň dostanou do evidence uchazečů o zaměstnání.

Z té je může úřad vyloučit z mnoha důvodů, například pokud odmítnou nastoupit do vhodného zaměstnání, které pro ně úředníci našli, nebo nenastoupí na dohodnutou rekvalifikaci. Důvodem pro vyřazení je i odmítnutí zdravotní prohlídky či psychologického vyšetření.

Do září by se měl utlumit také systém DONEZ (docházka v nezaměstnanosti), ve kterém se museli odebrat lidé dvakrát týdně na Českou poštu, aby měl úřad jistotu, že si nepřidělávají prací načerno.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články