Podvodníci často využívají nejmodernější technologie

20. 8. 2013 – 20:44 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podvodníci často využívají nejmodernější technologie
Zloději se pomocí skimmeru a miniaturní kamery zmocní údajů z vaší karty, včetně PINu, a pak s její kopii vyberou peníze. To je už léta známý jev. V čem je postup gangů nový? Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Kriminální gangy, které kradou peníze z našich účtů prostřednictvím skimmovacích zařízení instalovaných na bankomatech, začaly masivně používat nejnovější technologie. Australský server The Register informoval, že policie v Novém Jižním Walesu odhalila skimmery,které byly vyrobeny na 3D tiskárnách.

Policie zadržela v souvislosti s případem jednoho Rumuna. Je to vůbec poprvé, co zločinci podobnou technologii v takovém měřítku použili. Právě rumunské gangy se na skimmování platebních karet specializují a páchají své zločiny i v Evropě, včetně Česka.

Australští detektivové teď odhalili, že gang se napojil na 15 bankomatů v Sydney a desítkám tisíc lidí ukradl přibližně 90 tisíc amerických dolarů (asi 1,8 milionu korun). Dříve byl stejný případ, ale zdaleka ne v takovém rozsahu, zaznamenán v USA.

Zloději se pomocí skimmeru a miniaturní kamery zmocní údajů z vaší karty, včetně PINu, a pak s její kopii vyberou peníze. To je už léta známý jev. V čem je postup gangů nový?

„Zločinci pomocí 3D tiskárny a CAD technologie vyrobí skimmovací zařízení,“ vysvětluje superintendant Col Dyson, s tím, že tyto prvky, které instalují na bankomaty, vytvoří přesně podle vzhledu konkrétného bankomatu, který chtějí „napadnout“. Zařízení tedy odpovídá jak tvarem, tak barvou designu bankomatu příslušné banky. Je téměř neodhalitelné, zvláště běžný klient nemá šanci. Navíc, pokud dojde k odhalení skimmerů, je otázkou jen chvilky, kdy zločinci na 3D tiskárně vytisknou náhradní skimmer a znovu ho na bankomat instalují.

Podle bezpečnostního experta v oblasti IT Paula Ducklina je zjevné, že zločinci získali další výhodu.

Server The Register tvrdí, že poté, co se zjistilo, že se na 3D tiskárně dá vytisknout funkční pistole, dánský výrobce tiskáren už vytvořil způsob, jak tisknutí zbraní na tiskárně zabránit. Něco podobného by se podle něj mohlo použít i v případě skimmovacích zařízení. Také banky by mohly své bankomaty unifikovat, včetně bezpečnostních prvků.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,760 23,940
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články