Podvodníci vydávají mošt za burčák. Jak se nenapálit?
4. 9. 2013 – 16:27 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz |Diskuze:
Prodejci burčáku opět po roce nabízí lákavý mok. Ale pozor, pravý český nebo moravský burčák je velká vzácnost a ve stánku u silnice na něj nenarazíte! Častěji tam zakoupíte pančované patoky nebo burčák z Maďarska.
Zkušení vinaři vědí, že existují dva druhy burčáku. Ten první ochutnáte v podstatě jen ve sklípku. Je to zakalený kvasící nápoj, který vinaři znají jako meziprodukt při výrobě vína. Takový burčák se ale rychle kazí a ochutnat ho můžete v podstatě jen u vinaře.
Druhý typ burčáku je určen k prodeji. Ten vám v dobrém stavu vydrží tak dva dny. Vždy je lepší si burčák zakoupit v kamenné vinotéce, než riskovat někde ve stánku u silnice. Tam není možné dohledat původ produktu a hrozí, že bude něčím naředěný.
            Jak má vypadat český burčák:- musí být vyroben z hroznů vinné révy - nesmí být vyráběn z jiného ovoce - nesmí v něm být přidána voda - musí být vyroben z českých hroznů - nápoj z dovozových hroznů musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt  | 
        
|---|
Vinař Tomáš Krist v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že pravý český burčák je dávno minulostí. Vinaři si české hrozny raději schovají na víno, na burčák použijí hrozny z dovozu. Nejčastěji maďarské. "Jsou více vyzrálé, mají více sluníčka. Hrozny se posbírají a za pět hodin nám je dovezou a můžeme je zpracovat," říká Krist s tím, že maďarské hrozny jsou vysoce kvalitní. Ovšem nápoj z hroznů z dovozu nesmí nést označení "burčák", ale "částečně zkvašený hroznový mošt". "Hrozny z Maďarska jsou kvalitnější a paradoxně i levnější," odhaluje Krist.
Hustý, sladký, voňavý a šumivý. Tak má vypadat a chutnat mléko starců, tedy burčák. Sezóna tohoto moku odstartovala a ruku v ruce s ní také žně pro podvodníky a prodejce, kteří oblíbený nápoj pančují. Pokud se budete řídit následujícími doporučeními, měli byste se vyvarovat zklamání v podobě koupě nepovedeného burčáku.
Nákup burčáku
Alfou a omegou je nákup. Nejlepší je nakoupit burčák u vinaře nebo ve vinotéce. Nákupy u silnice jsou riziko. Burčák stočený do plastových lahví a vystavený celodennímu působení vyšších teplot, pracuje a jeho kvalita se rychle mění.
Pozor na cedule typu "burčák z Moravy". Na každém prodejním místě musí být uveden výrobce, tedy jméno a sídlo vinaře, který burčák dodal. Bez ohledu na to, jestli ho prodejce nabízí v restauraci, ve vinotéce či ve stánku na vinobraní nebo u silnice.
Hygiena burčáku
Burčák by se měl čepovat do čistých nepoužitých nádob. Uchovávat se musí v čistotě, je velmi choulostivý.
Vzhled burčáku
Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu a v určité míře být zkalen kvasinkami. Na první pohled musí být hustý. Pokud je narezlý až průhledný, je smíchaný s vodou. Pokud je tmavý, tak nebyl vyroben z hroznů, ale například z jablek, nebo je už prošlý a obsahuje větší množství alkoholu a mrtvých kvasinek.
Na stěnách nádoby, kde je stočen, i na jejím dně může být jemná usazeninka (zbytky kvasinek a pozůstatky hroznů). Burčák by neměl obsahovat žádné nečistoty, velké shluky kvasinek či pevné části (například kousíčky jablek). Kvasinky v nápoji musí stále pracovat (tvoří se oxid uhličitý).
Vůně burčáku
Pokud si k burčáku přivoníte, ucítíte hrozny a kvasinky. Jestliže si přiblížíte skleničku s nápojem k uchu, uslyšíte příjemné šumění. V aroma by neměla být ani hniloba, ani zatuchlina. Pokud bude mírně cítit po droždí, nejde o vadu. Tato vůně pochází z kvasinek, k burčáku přirozeně patří a v ničem mu neubírá.
Jaké praktiky se používají k pančování burčáku?
Někteří prodejci burčák nastavují jablečným moštem, další ho ředí vodou. Takzvaný umírající burčák se míchá s nerozkvašeným moštem. Kvašení se taky dá zpomalit podchlazením nebo úplně zastavit zamrazením. Když je potřeba, tak se lahve ohřejí v v kbelíku s horkou vodou a kvasinky začnou opět pracovat.
Kromě České republiky je burčák velmi oblíbený na Slovensku a také v Rakousku.
Chronologický přehled všech vinobraní v po celé České republice
| 
             6. 9  až  8. 9. 
             | 
            
             Pálavské vinobraní Mikulov 
             | 
        
|---|---|
| 
             7. 9. 
             | 
            
             Máslovické posvícenské vinobraní 
             | 
        
| 
             7. 9. 
             | 
            
             Vinobraní na zámku Kačina Svatý Mikuláš 
             | 
        
| 
             7. 9. 
             | 
            
             Hornobojanovské vinobraní 
             | 
        
| 
             13. 9 až  14. 9.  
             | 
            
             Roudnické vinobraní Roudnice nad Labem 
             | 
        
| 
             13. 9 až  14. 9.  
             | 
            
             Znojemské vinobraní 
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Vinobraní Kuks  
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Litomyšlské vinobraní   
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Vinobraní Hněvkovice  
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Dunajovické vinobraní v Dolních Dunajovicích 
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Vinobraní Novosedly 
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Vinobraní Starovice   
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Strážnické vinobraní Strážnice 
             | 
        
| 
             14. 9.  
             | 
            
             Vinobraní s burčákem Bohumín 
             | 
        
| 
             14. 9. až  15. 9.  
             | 
            
             Trojské vinobraní Praha 
             | 
        
| 
             20. 9.  až 21. 9. 
             | 
            
             Litoměřické vinobraní Litoměřice  
             | 
        
| 
             20. 9.  až 21. 9. 
             | 
            
             Bzenecké vinobraní Bzenec 2013  
             | 
        
| 
             20. 9.  až 21. 9. 
             | 
            
             Vinobraní s králem vín v Edenu Praha 
             | 
        
| 
             21. 9. 
             | 
            
             Lázeňské vinobraní Hodonín 
             | 
        
| 
             21. 9. 
             | 
            
             Lázeňské vinobraní Lednice 
             | 
        
| 
             21. 9. 
             | 
            
             Vinobraní na hradě Svojanov  
             | 
        
| 
              27. 9. až 29. 9.  
             | 
            
             Mělnické vinobraní Mělník  
             | 
        
| 
              27. 9. až 29. 9.  
             | 
            
             Znovínské vinobraní v Třeboni 
             | 
        
| 
              28. 9. až 29. 9.  
             | 
            
             Karlštejnské vinobraní Karlštejn 
             | 
        
| 
             4. 10. až 5. 10. 
             | 
            
             Valtické vinobraní Valtice  
             | 
        
| 
             3. 10. až 5. 10. 
             | 
            
             Burčákové slavnosti Hustopeče  
             | 
        
| 
             5. 10. 
             | 
            
             Vinobraní Hrad Loket 
             | 
        
| 
             5. 10. 
             | 
            
             Burčákfest  Klimkovice 
             | 
        
| 
             18. 10. 
             | 
            
             Vinobraní v domě vína Jablonec nad Nisou 
             | 
        
| 
             26. 10. 
             | 
            
             Vinobraní Horní Věstonice 
             | 
        
zdroj: Mediafax