Pojištění cestovní kanceláře proti krachu vás vždy neuchrání

24. 7. 2012 – 20:14 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojištění cestovní kanceláře proti krachu vás vždy neuchrání
Samy pojišťovny na svých stránkách uvádějí seznam pojistníků. Limit, na který jsou ale pojištěné tam však nenajdete, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Cestovní kanceláře mají povinnost chránit své klienty před vlastním krachem speciálním pojištěním. Jenže ani to vám, jak ukazuje praxe, peníze zachránit nemusí.

Cestovní kancláře každoročně krachují v tu nejhorší dobu. Když máte objednanou, nebo zaplacenou dovolenoou, nebo když jste přímo na dovolené. Jen za tento rok jich už několik zkrachovalo.

Když pojištění nestačí

"Klienti z poslední krachovalé cestovní kanceláře BG Travel nedostanou peníze za neuskutečněné zájezdy." Informovala v úterý pojišťovna Generali s tím, že důvodem je nedostatečný limit pojištění, který si cestovní kancelář u pojišťovny sjednala.

Cestovní kancelář BG Travel nechala po vyhlášení úpadku 5. července bez pomoci v Bulharsku tři stovky turistů. Generali se je podařilo dostat domů během následujícího dne. Podle pojišťovny ale náklady na jejich návrat vysoko překročily limit plnění, který si BG Travel ve své pojistce určila.

"Šetřením bylo zjištěno, že limit sjednaný CK BG Travel ve výši 120 000 korun je nedostatečný, " uvádí pojišťovna Generali v otevřeném dopise postiženým klientům, který zveřejnila na svém webu.

Pokud měli klienti cestovní kanceláře sjednané cestovní pojištění Generali včetně připojištění neuskutečnění zájezdu, převezme Generali veškerou agendu spojenou s úpadkem cestovní kanceláře a klienti mohou mít peníze na svých účtech během 14 dnů od nahlášení škody.

Stovky poškozených klientů mohou své nároky uplatnit také v insolvenčním řízení. Měli by si ověřit i možnosti náhradního plnění, to platí ovšem pouze pro ty, kdo koupili zájezd přes zprostředkovatele.

BG Travel byla letos pátou cestovní kanceláří, která v Česku zkrachovala. Je to však poprvé, co zákazníci pojištěné cestovní kanceláře nebudou po jejím krachu odškodnění.

Pojištění cestovních kanceláří

Samy pojišťovny na svých stránkách uvádějí seznam pojistníků. Limit, na který jsou ale pojištěné tam však nenajdete. Je tedy krásné, že jsou cestovní kanceláře povinné mít pojištění, co však všechno kryje se dozvíte jen těžko.

Kdo je "aspoň" pojištěný?

Níže uvedené pojišťovny poskytují pojištění proti úpadku cestovní kanceláře. Prokliknutím na jejich internetové stránky zjistíte aktuální seznam pojištěných cestovních kanceláří. Můžete také kontaktovat přímo linky pojišťoven a platnost pojištění cestovní kanceláře si ověřit telefonicky. Doklad o pojištění proti úpadku je nedílnou součástí uzavřené cestovní smlouvy.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články