Pokles kurzu koruny zachrání firmy: Hrozí pokles výroby

7. 4. 2009 – 8:51 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pokles kurzu koruny zachrání firmy: Hrozí pokles výroby
Foto: moraviasteel | zdroj: NašePeníze.cz

I v únoru poklesl zahraniční obchod ČR o více než 20 %. Vývoz se snížil o 22 % zatímco dovoz o 21,5 %. Podniky se zatím drží, ale je jen otázkou času, kdy budou muset razantně zareagovat. Saldo se sice udrželo v kladných hodnotách přebytku 8,7 miliard korun, ale meziročně se jedná o výrazný až třetinový propad.





- České a slovenské firmy využívají jako daňový ráj hlavně Nizozemí
- Firmy se bojí, aby nebyl sestavením vlády pověřen Jiří Paroubek
- Průmyslová výroba v lednu meziročně poklesla o 23,3
- Průmyslová produkce v ČR klesá o 14,6 % meziročně

Pokles zahraničního obchodu o více než 20 % totiž trvá už druhý měsíc v řadě. Zahraniční obchod navíc tvoří více než 45 % výkonu průmyslu. Takto vysoký pokles se následně bude muset v rozhodování a strategii podniků odrazit.

Kurz koruny jako na houpačce

K poklesu zahraničního obchodu navíc dochází i přes mírné oslabování kurzu koruny, který poklesl od letních měsíců minulého roku o necelou čtvrtinu. Kurz je však velmi kolísavý a nepředvídatelný, což podnikům výrazně ztrpčuje život.

Podniky sice za stejné ceny získají doma větší množství korun, což jim zlepšuje hospodářské výsledky, na druhou stranu však pokles hodnoty koruny nebylo v tak krátkém časovém období možné promítnout do cen. Proto zatím nedochází ke zmírnění pádu především vývozu.

Firmy budou muset zásadně na situaci zareagovat

Firmy mohou zareagovat několika způsoby. Ve střednědobém horizontu budou muset snížit výrobu a k tomu o stejný podíl i náklady. Hrozbou tak může být až 20 % pokles zaměstnanosti ve výrobních firmách. O práci by tak mohlo přijít až 200 000 lidí.

Některé zahraniční firmy mohou uvažovat přímo o ukončení výroby v ČR. První případy už se objevily. Příkladem je konec výrobce plazmových obrazovek v žatecké průmyslové zóně, kdy přišlo o práci všech 800 zaměstnanců.

Podniky totiž v současnosti mohou vyrábět na sklad, což zatěžuje financování další výroby a investic, pokud však bude pokračovat takto prudký pokles zahraničního obchodu bude pokračovat minimálně stejně prudký pokles výroby.

Nejlepší opatření pro záchranu podniků: Pokles kurzu koruny

Vládní i opoziční protikrizové balíčky podnikům v zahraničním obchodu pomohou jen velmi mírně. Opatření typu zrychlení odpisů, insolventní zákon, snížení sociálního pojištění či šrotovné, se nevyrovnají síle efektů, který by přinesl pokles hodnoty koruny. Žádné z těchto opatření totiž neumožní získat podnikům zakázky v zahraničí, což je to nejdůležitější co potřebují.

Pokles kurzu koruny totiž umožní podnikům výrazně více reagovat na situaci na zahraničních trzích. Mohou například ponechat ceny na současné úrovni a zvýšit svůj profit výrazně vyšším výnosem v korunách, který mohou následně efektivně investovat. Další možností může být pokles cen na zahraničním trhu a díky nižší ceně se stát konkurenceschopnějším, čímž mohou podniky opět získat ztracené pozice.

S poklesem kurzu koruny samozřejmě souvisí zvýšené náklady na dovoz materiálu, surovin či investičního zařízení, nicméně toto zdražení do určité míry absorbuje tlak na pokles či stagnaci cen těchto produktů, jejichž odbyt v době ekonomické krize výrazně klesá.

Pokles kurzu zřejmě přijde až bude nejhůř

Nejefektivnější opatření - snížení kurzu koruny, které však stojí pouze na vývoji trhu a vliv na něj mají státní orgány pouze omezený, tak přijde pravděpodobně až bude nejhůř. Spouštěcím mechanismem pro pokles kurzu budou totiž až výrazně horší výsledky naší ekonomiky, které přestanou investoři důvěřovat a masovým výprodejem naší měny sníží výrazněji její hodnotu. Tento scénář však rozhodně ideální není.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články