Pokud jste se rozhodli koupit nemovitost, neotálejte

25. 10. 2013 – 0:01 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pokud jste se rozhodli koupit nemovitost, neotálejte
okud jste se rozhodli koupit si nemovitost, určitě neotálejte. Úrokové sazby u hypoték pomalu, ale jistě rostou a pravděpodobně se jiného vývoje v dohledné době nedočkáme. Když se ale vrhnete do hypotečního víru, zahoďte svoje ego a ptejte se na cokoli, c | zdroj: NašePeníze.cz

Teorie a praxe je často úplně něco jiného. I když si myslíte, že se vyznáte například v hypotékách, realita je pak úplně jiná. Navíc většina z nás si hypotéku bere jednou za život, takže praxí se zkušenosti získat nedají. Můžete si nechat poradit od známých, banky, od finančního poradce nebo například realitního makléře.

Pokud jste se rozhodli koupit si nemovitost, určitě neotálejte. Úrokové sazby u hypoték pomalu, ale jistě rostou a pravděpodobně se jiného vývoje v dohledné době nedočkáme. Když se ale vrhnete do hypotečního víru, zahoďte svoje ego a ptejte se na cokoli, co vás napadne.

Podle průzkumu společnosti Market Vision jsou právě doplňkové otázky velkou slabinou bank a makléřů. Často se lidé ptají například na možnosti předčasného splacení, přerušení splácení, změna úrokové sazby po skončení fixace a možnosti daňových odpočtů. V případě, že se klient na tyto otázky sám nezeptá, informace většinou neobdrží.

Jde to i skoro bez stresu

Pokud ale máte to štěstí, že narazíte na dobrého finančního poradce, správného realitního makléře a ochotnou bankéřku, sledujete jen probíhající emailovou komunikaci a případně položíte nějakou doplňkovou otázku. Rozhodně se nevyplatí bát se položit nějakou otázku proto, že vám přijde trapná, nebo máte pocit, že byste to měli vědět. Za hlupáky určitě nebudete. Právě naopak. Podle lidí z oboru se hodně ptají právě chytří lidé, kteří chtějí mít celý průběh hypotéky pod kontrolou.

Průzkum společnosti Market Vision mimo jiné zjistil, že nízkonákladové banky jsou v této oblasti pro klienty spíše zklamáním. V rámci provedeného mystery shoppingu byla nejlépe hodnocenou bankou Raiffeisenbank s indexem kvality obsluhy ve výši 78 procent. Na druhém místě se umístila Česká spořitelna se 75 procenty. Nad tržním průměrem ve výši 67 % se dále umístily UniCredit Bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka a ČSOB. Všechny malé banky nízkonákladové banky spolu se Sberbankou a Wüstenrot skončily za průměrnou tržní hranicí.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články