Politici z islandu, kteří zemi přivedli do krize, půjdou před soud

13. 9. 2010 – 0:01 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Politici z islandu, kteří zemi přivedli do krize, půjdou před soud
Finanční krize propukla na Islandu v říjnu 2008 po pádu tří předních bank, Foto:Nato | zdroj: NašePeníze.cz

Islandská parlamentní komise v sobotu večer rozhodla, že by se bývalý premiér Geir Haarde a tři ministři vlády, která Island přivedla v roce 2008 do finanční krize, měli zpovídat před soudem.

Jak v neděli informuje britský deník The Independent, obvinění musí ještě schválit parlament.

Parlamentní vyšetřovací komise obvinila bývalou vládu z mimořádné nedbalosti, která na podzim 2008 vedla k pádu tří islandských bank a následné finanční krizi. Před zvláštní soudní tribunál by se podle komise měl postavit bývalý premiér Haarde, ministr financí Árni Mathiessen, bývalý ministr obchodu Björgvin Sigurdsson a bývalá ministryni zahraničí Ingibjörg Sólrún Gisladottirová.

Z 274stránkové zprávy vydané komisí vyplývá, že „bývalí ministři projevili svou nedbalost a měli by být souzeni a potrestáni“.

S obviněním souhlasilo pět z devíti členů komise. Nyní o něm musí rozhodnout parlament, který se zprávou komise začne zabývat v pondělí.

Pokud parlament o obvinění politiků rozhodne, budou souzeni zvláštním tribunálem, který byl k vyšetřování vládních úředníků vytvořen již v roce 1905. Od té doby však ani jednou nezasedl.

Bývalému premiérovi a třem ministrům hrozí v případě prokázání viny až dvouleté vězení a také pokuty.

Finanční krize propukla na Islandu v říjnu 2008 po pádu tří předních bank. Následně se zhroutila také islandská koruna a země se dostala na pokraj bankrotu. Tomu se Island vyvaroval díky drastickým škrtům ve státním rozpočtu a také půjčce od Mezinárodního měnového fondu.

-Katerina Kucerová, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články