Polovina Čechů reaguje na krizi šetřením a omezováním výdajů

21. 4. 2009 – 10:42 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Polovina Čechů reaguje na krizi šetřením a omezováním výdajů
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Společnost IPSOS TAMBOR výzkum týkající se postojů obyvatel České republiky k ekonomické krizi. Na otázku Jak budete na ekonomickou krizi reagovat? téměř polovina dotázaných (48 %) počítá s tím, že v reakci na krizi bude snižovat své výdaje. Na druhou stranu více než pětina (22 %) uvedla, že na krizi nijak reagovat nebude. Téměř 40 % obyvatel bude odkládat zejména větší výdaje a téměř pětina lidí se chystá nakoupit zboží, jehož cena výrazně klesne.



- Finanční krize tvrdě dopadá na země s nízkými příjmy - rozvojové země strádají
- Krize na český trh práce přichází později, ale o to má silnější dopad
Lidé se v roce 2008 vraceli k levnějším ojetým automobilům
- Ekonomická krize postihla již pětinu Čechů, více než polovinu dopad krize čeká

Pokud jde o ekonomickou situaci v ČR, lidé ji stále vnímají negativně, i když je patrné určité zklidnění. Zatímco v březnu zhoršení ekonomické situace očekávalo 72 % dotazovaných, nyní očekává zhoršení 62 % lidí. V osobní rovině zhoršení ekonomické situace předpokládá 1/3 obyvatel a tento postoj se od ledna výrazněji nemění.

Z hlediska změny spotřebitelského chování v době ekonomické krize lidé hodlají nejvíce šetřit na návštěvách restaurací a kaváren, nákupu nábytku a spotřební elektroniky, při zajišťování dovolené, kuřáci pak na cigaretách. Nejméně se snižování a omezování výdajů dotkne léků a léčiv, vitamínových přípravků a knih.

V následujících třech měsících lze v ČR očekávat zvýšenou poptávku po zboží a produktech ve slevě, naopak poptávka po značkovém zboží bude podle názoru více než čtvrtiny populace méně častá. V porovnání s dalšími zeměmi kde výzkum probíhal ( země  západní Evropy a USA) jsme na tom relativně lépe. V ostatních zemích se zvýšila výrazněji než v ČR poptávka po zboží ve slevě a privátních i levnějších značkách.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články