Porodné se bude vyplácet jen na první dítě

5. 7. 2010 – 13:15 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Porodné se bude vyplácet jen na první dítě
Kalousek uvedl, že v současné době je 50 procent populace definováno jako sociálně potřební, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Koalice se dohodla, že porodné se bude vyplácet jen na první dítě a pouze pokud příjmy nepřekročí 2,4 násobek životního minima.

V Otázkách Václava Moravce to v neděli uvedl kandidát na ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek v pořadu řekl, že úsporná opatření a škrty nebudou mít výrazný vliv na ekonomický růst. Na druhou stranu připustil, že dojde k snížení spotřeby domácností. "Jsme hluboce přesvědčeni, že snižování státních výdajů, a to zejména v oblasti spotřeby nepodváže nějakým výrazným způsobem ekonomiku," míní Kalousek. "Na druhou stranu, existuje celá řada racionálních argumentů, že právě snížení spotřeby hospodářský růst akceleruje," dodal.

Podobně se vyjádřil i náměstek ministra financí Bohdan Hejduk. Ten řekl, že je nutné řešit strukturální deficit státního rozpočtu, a to právě omezováním výdajů. Tento postup je podle něj lepší než zvyšování daní. Vliv škrtů na růst bude převážen pozitivními vlivy. "Určitý vliv na růst zde bude, ale já si myslím, že bude převážen pozitivními impulsy, včetně toho, že nebudou zvyšovány daně," míní Hejduk. Ministerstvo financí (MF) očekává, že v příštím roce by česká ekonomika měla růst o 2,5 procenta. Hejduk dále dodal, že pokud by se nedařilo udržet deficit v úrovni 5,3 procenta HDP, tak by bylo třeba přijmout další úsporná opatření.

Kalousek také přivítal snížení státního příspěvku na stavební spoření, míní, že stavební spoření se státní podporou představuje diskriminaci pro lidi, kteří ho nevyužívají.

 

<%Anketa167%>

 

Kalousek uvedl, že v současné době je 50 procent populace definováno jako sociálně potřební. V roce 2011 bude třeba zaměřit se na škrty v oblasti sociální sféry. Pro rozpočet na rok 2012 je třeba vypracovat hluboké systémové změny.

Podle Kalouska jsou sociální dávky málo adresné, podle něj se mělo odstranit porodné, ale koalice se dohodla na kompromisu. Na jeho základě se tato jednorázová dávka bude vyplácet pouze na první dítě a pro rodiče a pouze pokud příjmy nepřekročí 2,4 násobek životního minima. V roce 2011 by vláda měla uspořit na sociálních dávkách okolo 11 miliard korun. "Podobnými parametrickými změnami, protože to není systémová změna, uspoříme pro rok 2011 na sociálních dávkách zhruba 11 miliard korun," řekl.

"Nepracovat se bude muset nevyplácet oproti snaze najít práci nebo pracovat," uvedl dále Kalousek. Systémové změny v reformě sociálních dávek a nemocenské by se mělo ušetřit 22 miliard korun.

Kalousek v pořadu dále uvedl, že z podle něj by mělo dojít k omezení počtu mimorozpočotových fondů (jako je Státní fond na podporu bydlení či Státní fond dopravní infrastruktury). Na druhou stranu, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie by měl být zachován.

Zrušen by měl být i zákon o zákazu privatizace Letiště Praha. Nicméně se samotnou privatizací by se mělo počkat. Kalousek dále odmítl i privatizaci energetických společností, protože souvisí se suverenitou a bezpečností státu.

-Simone Radacicova, Mediafax

Kam dál?

- Porodné mají dostat jen sociálně potřební

- Porodné a pohřebné chceme zrušit říkají v TOP09

- Mateřská dovolená - na co máte nárok?

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články