Poškodila vás amnestie? Stát možná pomůže získat odškodnění

12. 2. 2013 – 10:42 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poškodila vás amnestie? Stát možná pomůže získat odškodnění
Ministerstvo spravedlnosti chce proto předložit návrh, že oběti v kauzách, které utnula amnestie, nebudou muset soudní poplatky platit. Foto:SXC, Text: MED | zdroj: NašePeníze.cz

Naději pro oběti amnestie přináší záměr ministerstva spravedlnosti, které jim chce odpustit soudní poplatky za vymáhání škody. Se stejným nápadem přišly i Věci veřejné, ale vládní návrh má podstatně větší šanci na schválení.

Vytunelované fondy Trend a Mercia, řádění konkurzního soudce Jiřího Berky, H-System, KTP Quantum – poškozených v hospodářských kauzách, které utnula novoroční amnestie Václava Klause, jsou stovky. Jak záhy upozorňovala například advokátka Hana Marvanová, ti, kdo přišli o své peníze, se účinkem amnestie dostávají do složitého postavení. Když nad obviněnými nepadl rozsudek, jsou považováni za nevinné, tím pádem i výnos z domnělé trestné činnosti je legální. Na základě čeho a od koho se mají oběti domáhat odškodnění, když není viníků a zločinů?

Oběti se teď musejí sami obrátit na civilní soud a domáhat se odškodnění sami, ale situaci jim komplikuje právě výše popsaný právnický uzel. Soudní výlohy si pak platí sami účastníci sporu, a to si většina lidí rozmyslí. Kromě toho, že je obrali tuneláři, by mohli přijít o další peníze v soudním sporu.

Ministerstvo spravedlnosti chce proto předložit návrh, že oběti v kauzách, které utnula amnestie, nebudou muset soudní poplatky platit. „Amnestie prezidenta republiky nyní pro poškozené znamená, že náhrady škody způsobené trestným činem se musí domáhat v civilním řízení a současně zaplatit soudní poplatek. Změna zákona by umožnila poškozeným v civilním řízení dosáhnout výroku o přiznání náhrady škody bez nutnosti platit soudní poplatky. To by platilo ve všech případech, kdy bude trestní řízení zastaveno v důsledku rozhodnutí prezidenta republiky. Přijetí této navrhované změny zákona o soudních poplatcích je naléhavým veřejným zájmem,“ uvedl v pondělí šéf resortu Pavel Blažek (ODS).

Se stejným nápadem už do sněmovny zamířily i Věci veřejné, ty by navíc chtěli obětem dopřát právníka zdarma. Jedná se však o opoziční stranu, takže její skóre schválených zákonů je mizivé. Vládní zákonná úprava má mnohem větší šanci, že najde ve sněmovně dostatek hlasů, aby začala platit. Pomůže i to, že koalice ODS, TOP 09 a LIDEM chce ve zbytku funkčního období přicházet hlavně s populárními zákony, aby si vylepšila renomé před parlamentními volbami.

Kurzy

Kurzovní lístek: 17.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články