Poslanci schválili konec poplatků u lékaře, rozhodne senát

15. 5. 2009 – 11:49 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci schválili konec poplatků u lékaře, rozhodne senát
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci na svém dnešním zasedání poslali do senátu dvě verze řešení regulačních polatků. Návrh ČSSD který odstraňuje část poplatků a návrh komunistů, který má rušit všechny poplatky ve zdravotnictví.



Podle návrhu ČSSD by po jeho přijetí nemuselo platit poplatky asi 70 procent českých pacientů. Komunistický návrh chce zrušit poplatky plošně. K němu byly předložené pozměňovací návrhy, poslanci je ale zamítli.



- Regulační poplatky přinesly úsporu 10 mld korun
- Zdravotnictví: Příliš drahých 30 korun
- Regulační poplatky: lidé marodí méně a neplýtvají léky

Server iDNES.cz uvedl, že senát tak bude rozhodovat o dvou návrzích - na výrazné omezení a úplné zrušení poplatků. Poslanec Boris Šťastný (ODS) upozornil, že se jedná o dva odlišné návrhy, které upravují tutéž věc různým způsobem. Podle něj je to bezprecedentní situace.

Sociální demokraté a komunisté si nad rozhodnutím mnou ruce. \"Dnešek znamená velkou naději pro desetitisíce, statisíce českých pacientů. Mají velkou šanci v horizontu dvou tří měsíců se zbavit regulačních poplatků,\" sdělil stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath.

Ministerstvo zdravotnictví oproti tomu považuje rozhodnutí Sněmovny za \"mimořádně nešťastné pro české zdravotnictví a především pro těžce nemocné pacienty\".

Pokud by Senát oba návrhy dolní komoře vrátil, poslancům by pak k jejich opětovnému prosazení nestačil souhlas nadpoloviční většiny přítomných, ale všech poslanců. Sehnat 101 hlasů by mohl být problém.

S ČSSD a komunisty by plošné zrušení zřejmě podpořili nezařazený poslanec Evžen Snítilý a poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová. I tak ale mají odpůrci poplatků dohromady jen 100 hlasů.

Osvobození vybraných skupin by ale mohli podpořit i další poslanci, kteří jsou pro omezení poplatků, ale brání se jejich úplnému škrtnutí.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek sdělil po hlasování, že strana má zajištěných 101 hlasů pro jeden nebo druhý návrh ve Sněmovně. Kdo z nezařazených ale návrh podpoří, sdělit nechtěl.

V případě, že by opravdu k omezení došlo, nemůže podle svého vyjádření ministerstvo českým pacientům garantovat kvalitu služeb poskytovaných zdravotními zařízeními ve stávajícím rozsahu.

\"Hrozí omezení specializované léčby pro vážně nemocné, omezení dostupnosti léčby ve specializovaných centrech, omezení počtu náročných operativních zákroků, prodloužení čekacích dob na některé typy operací a menší komfort v čekárnách lékařů,\" stojí v prohlášení.

Ministerstvo upozornilo také na to, že úplným zrušením poplatků bude zrušen i ochranný limit, který chrání především chronicky nemocné pacienty a pacienty trpící více chorobami.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články