Poslanci si mají zvednout platy. Prý za to nemůžou

19. 7. 2012 – 14:11 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poslanci si mají zvednout platy. Prý za to nemůžou
Hrubý poslanecký plat by tak po přepočtu vzrostl z 55 900 korun na 66 700 korun, ministerský z 106 600 korun na 127 200 korun a premiér by si polepšil o bezmála 30 tisíc korun na 179 tisíc měsíčně., Foto:vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda schválila ve čtvrtek návrh zákona, který má zvýšit platy soudcům a ústavním činitelům. Zdroj agentury Mediafax uvedl, že ministři rozpracovali změnu do pěti variant, podle původní měl kromě soudců stoupnout o zhruba 11 tisíc korun hrubého plat i všem poslancům.

Mezi pěticí možností je i taková, která platy politikům nezvyšuje, upřesnil zdroj Mediafaxu.

"Vláda musí reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS). Kdyby nebylo tohoto rozhodnutí, vláda by se vůbec platy nezabývala. Předpokládám, že tento návrh bude poslán do Poslanecké sněmovny pouze jako legislativní nosič a že výsledná verze bude i ve vazbě především na platy soudců zpracována na základě politické dohody ve sněmovně," řekl už ve středu předseda vlády Petr Nečas (ODS).

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ale takovou argumentaci ve čtvrtek pro Český rozhlas odmítl. Rozhodnutí se podle něj týká jen některých skupin soudců. "A to tedy zdůrazňuji, soudců obecných soudů, nikoli ostatních ústavních činitelů ani soudců Ústavního soudu. Takže výsledek je jasný – neříkáme nic jiného než to, soudcům obecných soudů nelze platy snižovat," zdůraznil.

Kolik vydělá poslanec?

Navýšení platů politiků má na návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) způsobit změna jejich společné platové základny se soudci. "Za přiměřené řešení, zejména vzhledem k současné ekonomické situaci a možnostem státního rozpočtu, se proto považuje stanovení relace platové základny k průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře ve výši 2,7násobku," konstatovalo jeho ministerstvo.

Hrubý poslanecký plat by tak po přepočtu vzrostl z 55 900 korun na 66 700 korun, ministerský z 106 600 korun na 127 200 korun a premiér by si polepšil o bezmála 30 tisíc korun na 179 tisíc měsíčně.

Co na návrh sami politici?

Poslanci a senátoři by neměli pobírat dva platy, navrhují senátorky TOP 09 a Starostové

Senátorky klubu TOP 09 a Starostové Jana Juřenčáková a Soňa Paukrtová navrhují, aby poslanci a senátoři, kteří vykonávají zároveň komunální či krajské funkce (hejtman, starosta a podobně), nemohli nadále pobírat dva plnohodnotné platy. Novelu hodlají Senátu předložit na příští schůzi.

"Zejména v posledních dvou letech dochází ke kumulaci funkcí. Nikdo nemůže politikům zakázat, aby vykonávali dvě funkce, dá se to však omezit tím, že za jednu funkci nebudou pobírat neuvolněný plat," myslí si Juřenčáková, podle které se během jednoho pracovního dne nedají dvě funkce na plný úvazek zvládat.

Návrh však neznamená, že by se měli poslanci či senátoři, kterých se to týká, svých funkcí vzdát. Budou však pobírat jen jeden neuvolněný plat. "Myslím, že to bude mít příznivé dopady na rozpočty měst, obcí i krajů," řekla Soňa Paukrtová. "Klasicky totiž například hejtman pobírá osmdesátitisícový plat, v neuvolněné funkci by mu ale náleželo pouze něco přes deset tisíc za měsíc," doplnila Juřenčáková.

Novelu by senátorky chtěly kolegům představit na příští schůzi Senátu, která by se měla konat 15. srpna. "Tento návrh je sice kontroverzní, ale myslím si, že Senátem by mohl projít," doufá Paukrtová.

Kromě senátorů budou moci návrh podpořit i občané. "V rámci kampaně pro krajské a senátní volby dáme občanům k dispozici podepsat petici na podporu tohoto návrhu," doplnil plány spoluautor novely poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

Paroubek: Zvyšovat platy poslancům považuji za stupidní nápad dnešní doby

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek ve středu odsoudil záměr ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), podle kterého by v příštím roce základy platy poslanců stouply zhruba o 11 tisíc korun hrubého. Na dotaz agentury Mediafax to označil za politicky naprosto stupidní nápad dnešní doby.

"Myslím si, že tahle vláda nejenže dělá ohromné politické chyby ve velkých věcech. Ale ona dělá chyby i ve věcech, které jsou lidem velmi pochopitelné," uvedl Paroubek.

"Když hovořím o miliardách v České exportní bance, tak to si běžný občan asi těžko představí. Ale každý občan si představí to, když plat poslance v čase, kdy klesají reálné důchody a budou stagnovat reálné mzdy v příštím, má růst asi o 11 tisíc korun. To je nesmysl," zmínil šéf národních socialistů.

Paroubek dále uvedl, že on sám každoročně ze svého platu rozdá zhruba 200 tisíc korun. "Pokud ten Drábkův návrh projde, tak budu zkrátka rozdávat více," dodal s odkazem na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Peake: Nevylučuji, že se pokusíme oddělit platy soudců a politiků

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) však ve středu uvedla, že nevylučuje oddělení platů soudců a ostatních ústavních činitelů.

"Jsem si plně vědoma toho, že návrh na zvýšení platů vypadá jako zpupnost, zvláště v této době. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšení koeficientu pro výpočet platů ústavních činitelů z 2,5 na 2,7. Navýšení ale nepožadovali politici, ale ústavní soudci pro soudce a tím pro všechny ústavní činitele. Výpočet platů všech ústavních činitelů je totiž provázán kvůli zachování ústavou dané rovnosti moci zákonodárné, výkonné a soudní. Ústavní soud požaduje zvýšení koeficientu pro všechny dokonce na 3," uvedla Peake s tím, že návrh ministerstva práce a sociálních věcí je tedy kompromisem, ke kterému je vláda nucena nálezem Ústavního soudu a který možná navíc soud znovu zpochybní jako příliš nízký.

"Nevylučuji ale, že se vláda rozhodne svým usnesením výpočet platů soudců a ostatních ústavních činitelů oddělit. Tím by byla ale fakticky ústavní rovnost mocí narušena," dodala Peake.

Nečas: Zvýšení platů jsme si museli navrhnout, chce to Ústavní soud

Vláda by se zvyšováním platů soudců a politiků nezabývala, kdyby nemusela reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu. Ve středu to pro agenturu Mediafax uvedl předseda vlády Petr Nečas (ODS).

"Vláda musí reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu. Kdyby nebylo tohoto rozhodnutí, vláda by se vůbec platy nezabývala. Předpokládám, že tento návrh bude poslán do Poslanecké sněmovny pouze jako legislativní nosič a že výsledná verze bude i ve vazbě především na platy soudců zpracována na základě politické dohody ve sněmovně," řekl Nečas.

Odbory: Vyšší platy pro politiky jsou výsměchem lidem

Návrh vlády na zvýšení platů politiků je v současné době nehorázný výsměch občanům, tvrdí odborový předák Jaroslav Zavadil. Zavadil to ve středu napsal v tiskovém prohlášení a dodal, že vláda je uskupením ještě větších gaunerů, než si myslel.

Platová základna představitelů státní moci - poslanců, ministrů, premiéra, prezidenta, by měla podle návrhu, který jde ve čtvrtek do vlády, stoupnout téměř o 20 procent.

"Českomoravská konfederace odborových svazů považuje návrh na zvýšení platů za výsměch všem nezaměstnaným, rodinám s dětmi, důchodcům, zdravotně postiženým, kterým vláda ve většině případů ponechala pouze dávky hmotné nouze a i ty dále škrtá.

Pod rouškou zamezení vzdalování se úrovně platů za výkon jednotlivých funkcí představitelů moci zákonodárné a výkonné, jde ze strany Jaromíra Drábka o bezostyšné zneužití rozhodnutí Ústavního soudu," řekl Zavadil.

"Přitom u všech ostatních zaměstnanců veřejných služeb a správy vláda navrhuje pokračovat ve zmrazování prostředků na platy až do roku 2015. To je zásadní rozpor s navrhovaným záměrem, za to si ministře Drábku a vládo zasloužíte padáka," zdůraznil Jaroslav Zavadil.

-Jan Drahorád, Jan Kálal, Miroslav Kyncl, Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články