Potraviny: Brzo se dozvíme odkud je třeba mouka v chlebu

- Spotřebitelé autor: Redakce NašePeníze.cz

V blízké budoucnosti si Evropané budou moci koupit chleba a zároveň se dozvědět, odkud pochází mouka, z které je vyroben. Evropská unie zvažuje, že rozšíří používání etiket na potravinách na označování místa zemědělské produkce. Tento krok následuje po skončení celoevropské konzultace o otázkách jakosti potravin. Zemědělci, zpracovatelé a spotřebitelé vyjádřili pevnou podporu širšímu používání etiket označujících \"místo hospodaření\".

Foto: NašePeníze.cz

Foto: NašePeníze.cz , zdroj: NašePeníze.cz


Tyto etikety označují zemi sklizně či chovu, nikoli kde byl produkt zpracován. Jsou již povinné pro některé druhy potravin, které se v EU prodávají, jako jsou například nezpracované hovězí maso, drůbež, ovoce, zelenina, vejce, med, víno a olivový olej.

- Za bydlení a potraviny utrácíme nejvíc
-
Češi se kvůli směrnici EU obávají zdražování potravin
-
Jaké potraviny chceme jíst? Tradiční, organické anebo geneticky modifikované?
-
Supermarkety vedou nekalou cenovou válku proti zemědělcům

Ve sdělení Komise se uvádí, že se vezmou v úvahu obavy zpracovatelů a maloobchodníků, kterým dělá starosti, že bude obtížné zjistit původ všech složek ve zpracovaných potravinách.

V Evropské unii existují jedny z nejpřísnějších požadavků na chov a pěstování na světě. Mnoho spotřebitelů však pochybuje o kvalitě produktů dovážených ze zemí mimo EU zvláště poté, co se v posledních letech objevilo několik případů dovezených potravin, jež ohrožovaly zdraví spotřebitelů.

Evropským zemědělcům se etikety líbí, protože zvyšují atraktivnost jejich produktů jak v EU, tak na světových trzích. Mnoho z nich si přeje, aby byly etikety ještě přesnější a označovaly i příslušný region zemědělské produkce.

Sdělení rovněž vyzývá k vyjasnění zmatků způsobených bujením dalších druhů označování potravin v EU. Mnoho zemí, zpracovatelů a maloobchodníků používá systémy, které se liší od těch, jež používá EU.

Komise má v úmyslu zrušit etikety EU, které označují a chrání názvy tradičních produktů. Od roku 1992, kdy byl systém zaveden, bylo zaregistrováno pouze 20 takových produktů. Patří mezi ně například tradiční finské pirohy, sýr mozzarella vyráběný podle italského způsobu a některá belgická piva.

Přehodnoceno by mělo být rovněž používání etiket EU, jež se vztahují k zeměpisnému původu produktu. Mezi produkty s tímto logem patří například sýr Camembert z francouzské Normandie, druh sušené šunky prosciutto z italské Parmy, olivový olej z řeckého přístavu Kalamáta, skotské hovězí ze Spojeného království a německá klobása bratwurst z Norimberku.

V současné době se připravuje logo EU pro biopotraviny. Od roku 2010 bude povinné pro všechny produkty, které se budou v Unii prodávat jako ekologické.


Tagy: půjčka peníze finance rozpočet pojištění hotovost úvěr tiskové zprávy