Potřebuje víc svět Rusko, nebo Rusko svět?

31. 3. 2014 – 21:28 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Potřebuje víc svět Rusko, nebo Rusko svět?
Otázkou je, jak dlouho by mohlo Rusko hospodářsky přežít bez obchodu se Západem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vstup Ruska na Krym je jednoznačně nejdůležitější událostí posledních dnů. Tento politický problém má samozřejmě dopad také na ekonomiku. Pokud se však situace neposune k vojenské konfrontaci, což je málo pravděpodobné, tak zřejmě opět dojde k situaci, kdy proběhne výměna něco za něco.

Nejpravděpodobnější scénář bude tichý souhlas Západu se samostatným Krymem za oddlužení Ukrajiny a za garanci územní celistvosti Ukrajiny (tedy s Charkovem, Doněckem apod.). Skutečná budoucí situace samozřejmě může být jiná, nicméně vliv na světovou ekonomiku nebo kapitálové trhy nebude až tak silný. Zatím to nejvíce poznamenalo ruskou burzu, ruský rubl a ukrajinský státní rozpočet.

Každopádně Evropa může mít problém s dovozem surovin z Ruska. Evropa se bojí a asi se velmi rychle rozběhnou projekty, které do budoucna nahradí nejistého dodavatele surovin. Příkladem mohou být projekty na břidlicové plyny z Polska. Určitě ekologický problém. Ale vše je vždy pouze relativní.

Rusko však má problém s tím, že bez peněz ze surovin nemůže hospodářství ani stát fungovat. Zcela jasně to popisují následující grafy.

Co tvoří příjmy ruského státního rozpočtu:

Otázkou je, jak dlouho by mohlo Rusko hospodářsky přežít bez obchodu se Západem. Osobně to odhaduji na několik měsíců, možná dokonce týdnů. Ruská ekonomika není nijak silná. Ruské devizové rezervy jsou malé. Rubl je v posledních dnech pod obrovským tlakem. Navíc Rusko si určitě pamatuje, co je to státní bankrot. Stalo se tak totiž celkem nedávno, a to přesně 17.srpna1998.

Varianta přesměrovat vše do Číny není časově nenáročná, a navíc Čína je pro Rusko dlouhodobě velkou hrozbou. Rusové se Sibiře zmocnili silou na úkor původního obyvatelstva a možná přijde čas, kdy prudce rostoucí země s 1,36 miliardyobyvatel, bude požadovat nevyužité území a surovinové zdroje po státu, který má nyní 140 milionů obyvatel a jejich počet stále klesá.

Autor: Tomáš Rampula je analytikem Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články