Povinná veřejná služba zavádí v Česku státní otroctví, tvrdí politička

18. 9. 2012 – 20:32 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Povinná veřejná služba zavádí v Česku státní otroctví, tvrdí politička
Podle této právní úpravy je každý nezaměstnaný, který je v evidenci pracovního úřadu déle než dva měsíce, povinen přijmout nabídku veřejné služby. , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nová úprava veřejné služby zavádí státní otroctví a ztěžuje šance nezaměstnaných získat práci. Podle bývalé místopředsedkyně Ústavního soudu a kandidátky na senátorské křeslo v obvodu Brno-město Elišky Wagnerové je i v rozporu s právním státem.

"Systém nastavení veřejné služby, který měl sloužit k motivaci dlouhodobě nezaměstnaných a pomoci jim najít zaměstnání, ve skutečnosti přetváří aktivní politiku zaměstnanosti v aktivní politiku nezaměstnanosti," řekla v pondělí agentuře Mediafax Wagnerová. Výsledkem pak podle ní není návrat nezaměstnaných na trh práce, ale bezplatné využívání práce lidí pro účely obce a jiné subjekty.

Aktuálně: Bezplatná veřejná služba není povinná rozhodl Ústavní soud

"Jde o pouhé represívní opatření, které bere lidem důstojnost a ponižuje člověka. Je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, nutí člověka k práci bez odměny a obsazuje volná pracovní místa, která by mohli obsadit regulérně zaplacení pracovníci. V žádném případě nevede k podpoře zaměstnanosti. Jeho jediným výsledkem je obsazování míst, a to i u soukromých subjektů, lidmi, kteří nejsou za svoji práci placeni," doplnil předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Podle této právní úpravy je každý nezaměstnaný, který je v evidenci pracovního úřadu déle než dva měsíce, povinen přijmout nabídku veřejné služby. Pokud tak neučiní, je vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání a ztrácí tak nárok na hrazení zdravotního pojištění a rovněž příjem podpory v nezaměstnanosti či sociálních dávek. Takové podmiňování nároku na podporu v nezaměstnanosti a podporu při hledání nového zaměstnání je nepřijatelné a podle všeho protiústavní. Dochází k porušování pojistného principu pro případ nezaměstnanosti a sankce za nepřijetí veřejné služby jsou neúměrně přísné.

Eliška Wagnerová tvrdí, že "takto konstruovaná veřejná služba je naprostá nestydatost".

Zákon je napaden u Ústavního soudu. "Doufám, že bude zrušen. Zákon nestanoví pravidla pro výběr osob, které jsou skutečně k veřejné službě povolány a je tak ponechán libovůli toho, kdo do práce povolává. To je v rozporu s principy právního státu," zdůraznila Wagnerová. Podle ní je otázkou, zda by ti, co vykonávají veřejnou službu, nemohli chtít po státu náhradu alespoň za jízdné, za které peníze prokazatelně vynaložit musí, aby se na výkon služby vůbec dostali. "Stačí uchovat jízdenky," míní Wagnerová.

Strana zelených v této souvislosti vyzvala své starosty a starostky a další politiky a političky na komunální úrovni, aby nevyužívali institutu veřejné služby a požadovali jeho nahrazení přímou podporou vzniku nových pracovních míst hrazených z veřejných rozpočtů.

Jiří Nováček | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články