Pozor: E-maily s předmětem “Exekucni prikaz” jsou podvod

21. 10. 2015 – 0:02 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor: E-maily s předmětem “Exekucni prikaz” jsou podvod
zdroj: freeimages.com

V Česku se objevily tisíce spamových zpráv zneužívající e-mailovou adresu Exekutorské komory ČR komora@ekcr.cz. E-maily s předmětem "Exekucni prikaz" byly rozeslány v sobotu 17. října 2015 a vyzývají adresáty k úhradě neexistujících dluhů a obsahují pokyny k úhradě dluhů zkopírované z webových stránek některých soudních exekutorů. Exekutorská komora však upozorňuje, že se jedná o podvrh.

Zpráva přitom např. ani neuvádí, jaká je dlužná částka, spisovou značku exekučního řízení či označení exekučního titulu. Příjemci uvedených e-mailů by na ně v žádném případě neměli jakkoliv reagovat, zejména by na základě těchto falešných oznámení neměli zasílat finanční prostředky. Exekutorská komora ČR v této věci spolupracuje s příslušnými orgány a podá trestní oznámení.

Soudní exekutoři zásadně neposílají exekuční příkazy e-mailem (ledaže o to účastník řízení výslovně požádá). Pokud by byl exekuční příkaz na vyžádání účastníkem řízení zaslán prostřednictvím e-mailu, byl by vyhotoven ve formátu pdf a zaslaný soubor i samotný e-mail by byly podepsány uznávaným elektronickým podpisem soudního exekutora nebo pověřeného zaměstnance či elektronické podatelny soudního exekutora.

Adresáti podvodných e-mailů se v případě nejasností mohou obrátit na Exekutorskou komoru ČR (tel.: 515 917 586 nebo 210 311 000).

Ukázka podvodného emailu

Zdroje:
EKČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články