Pozor na kuřecí maso z Polska! Obsahuje antibiotika

11. 7. 2013 – 18:07 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor na kuřecí maso z Polska! Obsahuje antibiotika
Jde o další skandál polských potravinářů, jako příklad můžeme připomenout užívání posypové soli v jídle. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Polská kuřata, v jejichž masu jsou antibiotika, našli veterináři i v Čechách. Ve čtvrtek to potvrdily testy veterinářů, zatím ještě neví, o jakou konkrétní látku jde, informoval jejich mluvčí Josef Duben.

Veterina prověřovala zásilky z Německa, Polska, Maďarska, Rakouska, Nizozemí a Brazílie, zatím odebrala 103 vzorků drůbežího masa, 57 z nich otestovala na antibiotikum metronidazol. 46 jich šlo na testy zbytků jiných antibiotik. "Ve vzorcích, které odebrali inspektoři Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj v místě určení, prokázali ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě zatím přesně nezjištěnou antimikrobiální látku v zásilce polského drůbežího masa," řekl Duben, podle kterého nyní probíhají další analýzy, které antibiotikum specifikují.

Pozor by si měli dát lidé, kteří v poslední době nakupovali šestiset gramová balení kuřecích stehenních řízků v Poličce a v Jičíně. "Do ČR bylo dodáno 2 000 kusů těchto stehenních řízků, celkem 1 200 kg. Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen," oznámil mluvčí, podle kterého se nyní maso z prodejen stahuje. Kdo si výrobek zakoupil, má možnost vrátit ho prodejci.

Pokud máte podezření, že ve vašem mrazáku kuřata s antibiotiky leží, zkontrolujte si podrobné údaje. Konkrétně šlo o výrobce Firma Handlowa Alma Sp. z o.o.; 98-235 Błaszki Cienia 11; schvalovací číslo: PL 10143902 WE, datum minimální trvanlivosti měla zásilka do 19. 10. 2013, vyrobená byla přesně o rok dříve.

Podle Dubna jde nejspíše o nedodržení tzv. ochranné lhůta, tedy doby od poslední aplikace léčiva do doby, než může být zvíře poražené a pak snědené. Pokud budou lidé maso se zbytky antibiotik jíst, může se vytvářet rezistence bakterií vůči použitému antibiotiku, léčba v případě nutnosti by pak nemusela být účinná.

Polská televize TVN před několika dny odhalila, že místní chovatelé spolu se skupinou veterinářů spolupracovali a potají vytvořili systém dopování zvířat sloučeninami z černého trhu, většinou údajně čínského původu. Jídlo by tak mohlo obsahovat metronidazol, který způsobuje rakovinu.

Jde o další skandál polských potravinářů, jako příklad můžeme připomenout užívání posypové soli v jídle.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články