Pozor na triky nepoctivých realitek k uzavření exklusivní smlouvy

1. 8. 2014 – 0:16 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor na triky nepoctivých realitek k uzavření exklusivní smlouvy
Prodávat nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře lze buď se smlouvou exklusivní, nebo se smlouvou neexklusivní. Některé realitní kanceláře jdou do prodeje i bez smlouvy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Využít realitní kancelář při prodeji bytu či rodinného domu má své výhody, ale i rizika. Stačí uzavřít nevýhodnou smlouvu se špatnou realitkou a prodávající se může dostat do nemalých problémů. Na co si dát pozor?

Realitních kanceláří je hodně. Každá pracuje trochu jiným způsobem a každá využívá trochu jiné postupy. Některé jsou seriózní, jiné méně. Rozpoznat je není jednoduché. Ty méně seriózní využívají navíc nespočet triků, jak klienta k sobě přivázat.

Prodávat nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře lze buď se smlouvou exklusivní, nebo se smlouvou neexklusivní. Některé realitní kanceláře jdou do prodeje i bez smlouvy. Stačí, když se objeví více inzerátů stejného bytu či rodinného domku, a zařadí ji do své nabídky. Pak následují triky, kterými chce získat exklusivní smlouvu.

Obecně má uzavření exklusivní smlouvy s realitní kanceláří výhodu. Realitní kancelář, která je jediným nabízejícím nemovitosti, může věnovat více úsilí do její propagace a do prodeje. Ví, že pokud nemovitost prodá, dostane zaplaceno. A tomu odpovídá i její aktivita.

Vyskytly se ale již případy, kdy realitní kancelář nechtěla byt prodat, ale jejím záměrem bylo získat smluvní pokutu za porušení exklusivní smlouvy ze strany klienta. Vyvázat se z „dobře napsané“ exklusivní smlouvy může být pro klienta problém. Exklusivní smlouva by měla být proto uzavřena vždy na konkrétní časové období, které odpovídá rychlosti, s níž chce prodávající nemovitost zpeněžit.

Triky nepoctivých realitek k uzavření exklusivní smlouvy

Ministerstvo pro místní rozvoj ve své studii „Analýza současné situace v oblasti podnikání realitních kanceláří a návrh variant řešení“ popsalo nejčastější triky využívané některými realitními kancelářemi k získání podpisu klienta na exklusivní smlouvě. Pokud při prodeji svého bytu či domu poznáte v jednání realitního makléře některý z popisovaných triků, buďte nanejvýš opatrní.

Falešný kupec

Nejčastějším trikem je „falešný kupec“. Realitní kancelář z inzerce zjistí, že je nabízena nová nemovitost k prodeji, a osloví prodávajícího s tím, že má pro něj kupce. Domluví si i prohlídku, kde zájemce o koupi hraje zpravidla jeden z makléřů. Ten je nemovitostí zpravidla nadšen – a realitní kancelář již vytahuje připravenou exklusivní smlouvu k podpisu.

Přistoupí-li majitel nemovitosti k uzavření exklusivní smlouvy, falešný zájemce překvapivě rychle ztrácí o nemovitost veškerý zájem. V tu dobu je ale již pozdě, neboť realitní kancelář již získala cennou exklusivitu, zpravidla zajištěnou vysokou smluvní pokutou v případě jejího porušení.

Vysoká kupní cena

Další trik nepoctivých realitních kanceláří úspěšně sází na chamtivost prodávajících. Jakmile realitka prohlásí, že je schopna nemovitost prodat za vyšší cenu než jiné realitní kanceláře, roztočí se majiteli v zornicích dolary a nevidí nereálnost takového příslibu. (Obdobně pod příslibem nereálného zhodnocení lákají své oběti provozovatelé pyramidových her. Také často úspěšně.)

Podmínkou prodeje za vysokou cenu ovšem bývá pochopitelně uzavření exklusivní smlouvy. Po jejím podpisu se ale zájemci nedostavují a nikdo o předražený byt či rodinný dům nestojí. Postupem času makléř klienta přesvědčí ke snížení ceny – a ten může prodat i za cenu nižší, než za jakou původně mohl.

Nedostatek času

Realitní makléř přijde na schůzku ve spěchu a pozdě. Slíbí klientovi snadný a rychlý prodej a podstrčí mu smlouvu. Makléř nedá dostatek času k pročtení smlouvy, kterou klient v časovém stresu podepíše. Až posléze se dozví, k čemu se zavázal.

Nemám právo smlouvu podepsat

Jedním z nejnebezpečnějších triků nepoctivých realitních kanceláří je tvrzení makléře, že není kompetentní smlouvu sám podepsat. Nechá tak dva výtisky podepsat klientem a oba sbalí a odnese s tvrzením, že jeden předá po podpisu svým nadřízeným. K tomu ale nedojde. Realitní kancelář se o prodej nestará, a tak si klient nemovitost prodá sám. Pak se realitka ozve o nárok smluvních sankcí.

Někdy je tento podvod doprovázen i výměnou některých stránek ve smlouvě, jejíž konec klient podepsal. Tím, že nemá žádný svůj výtisk, se nemůže ani efektivně bránit. „Podepíše“ tak smlouvu, kterou neměl nikdy k dispozici.

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články