Pozor na účtenky, obchody účtují zálohu za nevratné lahve od vína

9. 9. 2014 – 18:07 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor na účtenky, obchody účtují zálohu za nevratné lahve od vína
Bylo vybráno víno, u něhož byla na regále u ceny uvedena částka vratného zálohovaného obalu v hodnotě 1 Kč. Na nálepce láhve ovšem nebyla informace pro spotřebitele o tom, že obal je zálohovaný, naopak tam byla značka pro recyklovaný obal (tříděný odpad). | zdroj: NašePeníze.cz

O tom, že brát si účtenky při nákupu u pokladny a také si je následně zkontrolovat se přesvědčila spotřebitelka, která upozornila Českou obchodní inspekci na to, že obchodní řetězec účtuje zálohu za láhev, kterou následně nevykupuje. Na základě tohoto podání se vydali prověřit situaci inspektoři České obchodní inspekce a to současně do dvou provozoven tohoto řetězce.

Do obou kontrolních nákupů bylo vybráno víno, u něhož byla na regále u ceny uvedena částka vratného zálohovaného obalu v hodnotě 1 Kč. Na nálepce láhve ovšem nebyla informace pro spotřebitele o tom, že obal je zálohovaný, naopak tam byla značka pro recyklovaný obal (tříděný odpad). Při placení kontrolního nákupu se objevila na účtence položka doprovázející nákup červeného vína také jako záloha na tuto lahev - „1x záloha láhev víno à 1,- Kč/láhev“.

Následně inspektoři ověřili za přítomnosti vedoucí provozovny, zda je spotřebiteli při vrácení lahve účtovaná částka také vrácena, jak pro vratné zálohované obaly stanoví zákon o obalech. Při vložení prázdné lahve od zakoupeného vína do automatu na výkup vratných zálohovaných lahví však byla tato lahev automatem odmítnuta a vrácena zpět. Na elektronické obrazovce se objevila informace „nevratný obal“. Ke stejnému výsledku dospěli inspektoři také ve druhé kontrolované provozovně stejného obchodního řetězce.

Na základě výsledků kontrol bude s prodávajícím zahájeno správní řízení, neboť lze předpokládat, že svým jednáním porušil povinnosti stanovené zákonem o obalech.

Rady spotřebitelům:

• vždy si vyžádejte doklad o koupi, z něhož je zřejmé, za co jste zaplatili
• kontrolujte, zda položky nákupu souhlasí
• zjistíte-li nesrovnalosti, žádejte u prodávajícího nápravu, případně upozorněte na toto jednání Českou obchodní inspekci

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články