Pozor! Občanský zákoník nově rozděluje co je nájem a pacht!

16. 12. 2013 – 0:05 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor! Občanský zákoník nově rozděluje co je nájem a pacht!
V podstatě jde o to, že se do katastru nemovitostí bude zapisovat nejen právo stavby, ale také právo nájmu, a také právo pachtu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ne, nejedná se o překlep. Nechtěli jsme napsat slovo pastýř. Pojem pacht upravuje nový občanský zákoník. Kromě různých změn a úprav se nově vyděluje z nájmu tzv. pacht. Liší se od nájmu tím, že k právu užívat se přidružuje právo věc požívat, tedy mít z ní užitek.

Pachtovní smlouvou se propachtovatel zavazuje přenechat pachtýři věc k dočasnému užívání a požívání a pachtýř se zavazuje platit za to propachtovateli pachtovné nebo poskytnout poměrnou část výnosu z věci,“ takhle je pacht popsán v novém občanském zákoníku v § 2332 a dále pokračuje, že pokud jedna strana přenechá druhé smluvní straně jednou smlouvou více věcí, z nichž některé slouží k užívání a jiné k požívání, posoudí se smlouva podle povahy hlavní věci.

TIP: Dědická a darovací daň se od ledna úplně ruší. Možná jen dočasně

V podstatě jde o to, že se do katastru nemovitostí bude zapisovat nejen právo stavby, ale také právo nájmu, a také právo pachtu. U pachtu se na rozdíl od nájmu předpokládá, že pachtýř bude vlastním přičiněním věc obhospodařovat a starat se o ni tak, aby přinášela výnos.

Propachtovatel se tím pádem zavazuje přenechat uživateli (pachtýři) věc k dočasnému užívání a požívání výnosů a pachtýř se pak zavazuje platit za to propachtovateli určitou částku, tedy pachtovné.

Je-li pacht ujednán alespoň na dobu tří let, může strana vyzvat v době ne kratší než šest měsíců před uplynutím ujednané doby druhou stranu, aby sdělila, zda hodlá v pachtu pokračovat, s tím, že vysloví-li druhá strana do tří měsíců od doručení výzvy svůj souhlas, prodlouží se pacht o dobu, na kterou byl původně ujednán; jinak pacht skončí v původně ujednané době,“ uvádí dále nový občanský zákoník. Otázkou je, kdo a kdy bude pachtovní smlouvu využívat.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články