Pracující důchodci zuří! Přijdou o peníze a hrozí jim sankce

14. 1. 2013 – 19:47 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pracující důchodci zuří! Přijdou o peníze a hrozí jim sankce
Možná teď trne až 27,5 tisícům důchodců, kteří ke konci roku zažádali o pozastavení výplaty starobního důchodu. Česká správa sociálního zabezpečení, která pozastavení zpracovává, nezkoumá proč se tak klient rozhodl. Slevu přezkoumává až příslušný finanční | zdroj: NašePeníze.cz

Pracující důchodci přišli od 1. ledna o možnost uplatnit si slevu na dani. Někteří ale prý našli fintu, jak slevu získat, jenže ta jim nevyjde. Přečtěte si proč.

Někteří pracující důchodci chtěli vyzrát na novou úpravu, která se týká uplatňování slev na pracující důchodce. Kvůli rozporuplnému výkladu zákona si totiž mysleli, že pokud na jeden den (1. ledna) přeruší pobírání starobního důchodu, budou si moci slevu na pracujícího důchodce uplatňovat i v roce 2013. V zákoně je totiž řečeno, že "slevu si pro rok 2013 mohou uplatnit důchodci, kteří odejdou do důchodu mezi 2. lednem a 30. zářím letošního roku."

Právě přerušením pobírání si důchodci mysleli, že vše obejdou a budou si moct slevu uplatnit. Nicméně ministerstvo financí od začátku před tímto postupem varovalo. Pokud se prokáže, že některý ze seniorů si pozastavil výplatu jen na jediný den, aby získal slevu na dani, vyměří mu finanční úřad penále.

O co vlastně jde? Až do konce roku 2012 si pracující důchodci mohli uplatnit slevu na dani. Při ročním zúčtování daní, si tak mohli odečíst až částku 24 480 korun. V roce 2013 si tuto slevu už nemohou uplatňovat. Nárok na slevu mají pouze lidé, kteří se stanou starobními důchodci do konce září letošního roku, ale kromě starobního důchodu budou mít ještě nějaký přivýdělek.

"V případě, kdy na základě žádosti poživatele starobního důchodu dojde k zastavení výplaty tohoto důchodu k 1. lednu a ze všech objektivních okolností vyplývá, že jediným účelem takového kroku je získání slevy na poplatníka dle zmíněného ustanovení zákona o daních z příjmů, bude tento postup posuzován orgány Finanční správy ČR ve vztahu k možnému zneužití práva a to se všemi důsledky vyplývajícími z daňového řádu," upozorňuje Generální finanční ředitelství.

Možná teď trne až 27,5 tisícům důchodců, kteří ke konci roku zažádali o pozastavení výplaty starobního důchodu. Česká správa sociálního zabezpečení, která pozastavení zpracovává, nezkoumá proč se tak klient rozhodl. Slevu přezkoumává až příslušný finanční úřad.

TIP: Odboráři nabízejí pracujícím důchodcům právní pomoc

"Je mi za ně trochu úzko," podotkl ministr financí Miroslav Kalousek pro ČTK na začátku ledna. "Účelové obejití zákona s sebou nese rizika. Vyměřené penále nebude prominuto," dodal.

Důchodci, kteří si pozastavili výplaty na jeden den, mít strach z postihu nemusí. Z pozastavení výplaty starobního důchodu jim totiž rozhodně nic nehrozí. Do problémů se dostanou až tehdy pokud si v roce 2013 uplatní slevu pro pracující důchodce.

Podle nových úprav daňových zákonů si v letošním roce mohou slevu na dani uplatňovat jen pracující senioři, kterým bude přiznán starobní důchod od 2. ledna do 30. září 2013.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články