Přebytek zahraničního obchodu roste ve prospěch ČR

9. 5. 2016 – 17:22 | Domácí | Martin Slapnička | Diskuze:

Přebytek zahraničního obchodu roste ve prospěch ČR
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ještě lepší, než jsme čekali. Tak by se dal hodnotit březnový výsledek českého zahraničního obchodu. Přebytek obchodu v národním vyjádření dosáhl necelých 22 mld. korun. O něco slabší byla tentokrát tempa dovozu i vývozu, na nichž se sice podepsal vyšší srovnávací základ, respektive rozdílný počet pracovních míst, avšak meziměsíční i meziroční propad vývozu příliš dobře nevyznívá.

Na jedné straně opět vidíme úspěch tuzemských automobilek, který se odráží ve zvýšené výrobě, zakázkách a samozřejmě vyšším exportu, na straně druhé celkový přebytek obchodu navyšují levnější suroviny. V meziročním vyjádření ČR platí za suroviny výrazně méně a může si tak jen v letošním roce vylepšit obchodní bilanci o cca 30 mld. korun.

Na dovozní stranu nepochybně tlačí i růst domácí poptávky, který je částečně spojený se zájmem o importované zboží. Vzhledem k tomu, že očekáváme výraznější zpomalování investiční aktivity, mohl by se tento tlak na dovoz postupně omezit.

Jak se zdá, zahraniční obchod alespoň v úvodu letošního roku pozitivně ovlivnil i ekonomický růst ČR. Pryč jsou sice už čtyřprocentní tempa růstu, která jsme viděli loni, avšak za pozitivní můžeme považovat i růst okolo 2,5 %. Zvlášť, když se na něm bude podílet i export.

Petr Dufek, Finanční trhy, Československá obchodní banka, a. s.

Zdroje:
Analytik ČSOB

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články