Přední české firmy jsou na prodej

28. 12. 2015 – 15:50 | Firmy | Martin Slapnička | Diskuze:

Přední české firmy jsou na prodej
zdroj: freeimages.com

Znakem oživující se české ekonomiky není jen její růst. Současně s tím jsou na prodej i některé přední české firmy. Noví majitelé hodlají v investicích utratit miliardy korun a letošní rok byl na podobné zakázky vyloženě rekordní.

Největším obchodem letošního roku je prodej otrokovických gumáren ČGS. Ty koupila švédská společnost Trelleborg letos v listopadu. S dosavadními majiteli Oldřichem Šlemrem a Tomášem Němcem se dohodli na částce 31,4 miliardy korun. Touto koupí se Švédové stanou světovou jedničkou ve výrobě gum pro traktory.

Dalším velmi aktivním podnikatelem na úrovni velkých koupí se stal Daniel Křetínský. Přes 25 miliard korun utratil za akvizice elektráren v Evropě. Ovládl i českou společnost Loko Train a posílil tak v nákladní železniční dopravě.

Křetínský se zároveň společně se spolumajitelem finanční skupiny J&T Patrikem Tkáčem, investorem Jakubem Havrlantem a nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem  pustil do velkých obchodů na českém internetu. Letos do skupiny pod názvem E-commerce Holding získali za 5,4 miliardy korun e-shopovou dvojku Mall.cz a srovnávač cen Heureka. Získali i obchod s výpočetní technikou CZC.cz a investice předních českých miliardářů do byznysu na internetu potvrzuje i rozjezd e-shopu s potravinami Koloniál.

Zdroje:
iHNED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články