Předváděcím akcím se raději vyhněte, většinou jsou to podvodníci, říká ČOI

4. 12. 2012 – 20:58 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Předváděcím akcím se raději vyhněte, většinou jsou to podvodníci, říká ČOI
Při kontrolách využila inspekce maximální míře podněty spotřebitelů, které se týkaly předváděcích akcí, různých nabídek prodeje a smluv uzavíraných mimo prostory obvyklé k podnikání, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) provedli 44 kontrol a zjistili u téměř tří čtvrtin z nich (72,7 procenta) porušení právních předpisů. V třetím čtvrtletí letošního roku dosud udělila inspekce 29 pokut ve výši téměř jednoho milionu korun, informuje ve středu web ČOI.

Nejčastěji na předváděcích akcích zjistili kontroloři porušení povinností o ochraně spotřebitele. Více než polovinu zjištění představovalo prokázané použití některé z forem nekalých obchodních praktik (58,5 procenta), a to včetně agresivních. Obchodníci především uváděli nepřesné a nepravdivé údaje o výrobcích, jejich ceně a podmínkách, za kterých je lze zakoupit, popřípadě pronajmout.

"Tyto praktiky jsou stále jedním z nejužívanějších forem protiprávního jednání v rámci prodeje mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele," píše se ve zprávě inspekce. Přetrvávají také nedostatky v poskytování informací o podmínkách uplatnění práva z odpovědnosti za vady prodané věci (reklamace), včetně podmínek pro uplatnění rozporu s kupní smlouvou a při samotném reklamačním řízení.

Při kontrolách využila inspekce maximální míře podněty spotřebitelů, které se týkaly předváděcích akcí, různých nabídek prodeje a smluv uzavíraných mimo prostory obvyklé k podnikání. Zejména byly využity pozvánky na předváděcí akce, které zasílali klienti těchto společností na adresu inspektorátů.

Lidé by se podle inspekce měli vyhnout především podpisu smlouvy na předražené zboží průměrné jakosti, nebo ničím nepodloženým "zázračným" vlastnostem.

František Bužek | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články