Předvolební sliby ČSSD mají zaplatit banky a velké firmy

21. 6. 2017 – 8:21 | nasepenize | Martin Slapnička | Diskuze:

Předvolební sliby ČSSD mají zaplatit banky a velké firmy
zdroj: freeimages.com

ČSSD slibuje téměř všem zaměstnancům vyšší čisté příjmy. Chybějících 20 miliard korun v rozpočtu mají zaplatit banky a velké firmy. Schválený předvolební program ČSSD počítá se zvláštní bankovní daní i s progresivním zdaněním firem.

Bankovní daň by měla do rozpočtu přinést kolem 11 miliard korun, vyšší zdanění podniků (především těch nejziskovějších) šest miliard korun a zbytek chce ČSSD pokrýt z dědické a darovací daně pro bohatší lidi.

Do pásma s nejvyšším zdaněním by se dostaly čtyři největší banky. Například ČSOB by podle loňských výsledků zaplatila na bankovní dani 0,3 procenta ze svých celkových aktiv, tedy více než tři miliardy korun. Největší banky by se nevyhnuly ani nejvyššímu pásmu progresivního zdanění firem, jehož výši chce ČSSD posunout 19 na 24 procent.  Na dani z příjmů by zaplatily o stovky milionů až jednotek miliard korun více.

„ČSSD má jako jediná strana daňový program, který je rozpočtově neutrální. Lidem a podnikům snížíme daňové zatížení a výpadek dorovnáme vyšším zdaněním nejbohatších společně se zavedením bankovní daně,“ uvedl hlavní autor návrhu Michal Pícl, který již dříve přišel s návrhem vyššího zdaní fyzických osob s platem od 40 tisíc korun.

Zdroje:
iHned.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články