Přehled co nás čeká a nemine ve financích v roce 2012

3. 1. 2012 – 9:38 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přehled co nás čeká a nemine ve financích v roce 2012
Jaké změny nadělila vláda do nového roku 2012? Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Odbíjení hodin za doprovodu ohňostrojů a odletujících zátek od sektu oznámilo příchod roku 2012. A s novým rokem nabývá účinnosti plejáda zákonů ovlivňujících realitní trh: Potvrzena je nižší státní podpora stavebního spoření, mění se formulář Katastru nemovitostí, novinky jsou v DPH i dani z nemovitostí a pokračuje zvyšování regulovaného nájemného.

Změny v legislativě, které se dotknou nejen realitního trhu mají za cíl pomoci uzdravit chatrné státní finance. A jak už to tak v dějinách nevyhnutelně bývá, největší díl zaplatí onen „obyčejný člověk“.

Změny od počátku letošního roku se dotýkají mnoha oblastí. Pro majitele nemovitostí a nájemníky, pro střadatele ve stavebních spořitelnách a lidi kupující nemovitosti je nicméně zásadních jen několik z nich. Co vše se tedy od dnešního dne změnilo?

 

Může vás také zajímat:

- Rok 2012 odstartuje změny v důchodech. Stručný přehled

- Češi si od nového roku sáhnou hlouběji do peněženek. Za co si připlatíme?

- Životní a existenční minimum vzrostlo, zvýšily se i důchody

 

Stavební spoření: Změna potvrzena

Stavební spoření je již od loňského roku se státním příspěvkem 10 % maximálně z částky 20 tis. Kč a bez osvobození úroků z vkladů od daně z příjmů. Od 1. ledna 2012 ale nabyl účinnosti zákon, kterým se tato změna potvrzuje.

Původní snížení státního příspěvku bylo provedeno v účelově vyvolaném stavu legislativní nouze, proti čemuž se ohradila opozice u Ústavního soudu. Ústavní soudci námitky protestujících poslanců uznali a zákony včetně zákona měnícího pravidla stavebního spoření zrušili – ale s platností až od konce roku 2011. Koalice tak dostala možnost zákony schválit znovu ve standardním procesu, čehož využila.

Jediné omezení, které padlo zcela, se týkalo zdanění státního příspěvku stavebního spoření mimořádnou 50% daní z příjmu. Připravovány jsou i další změny (např. zpřísnění účelovosti), ty jsou nicméně zatím diskutovány a připravovány do dalších let.

Katastr nemovitostí s novým formulářem

U katastru nemovitostí se připravuje mnohem více změn v rámci nového Občanského zákoníku. Pro letošní rok je pouze vydán nový formulář vkladu do katastru, který bude nezbytné používat. Do dnešního dne nebyl formulář jednotný a vklad bylo možné podávat ve volné formě – tedy v libovolné podobě, pouze musel obsahovat veškeré náležitosti. To bude možné i letos v rámci přechodného období.

Vklad zároveň zdražil na 1000 Kč a jediným opravným prostředkem proti zamítnutí vkladu je žaloba. A i v případě, kdy budete chtít podat návrh na vklad nový, budete muset počkat 30 dní.

Daň z přidané hodnoty vzrostla

Snížená sazba DPH od 1. ledna 2012 vzrostla z 10 % na 14 %. To se projeví u cen stavebních prací a u novostaveb. Navíc se nejedná o poslední změnu – přesně za rok se obě sazby daně sjednotí na 17,5 %, pokud to státní rozpočet dovolí. Pokud to nedovolí, sjednotí se na úrovni vyšší.

Daň z nemovitostí a parkoviště

Parkoviště a další zpevněné plochy bez svislé konstrukce byly daněny různě – zejména obce požadovaly vyšší daň ze staveb, zatímco jejich majitelé je chtěli vykazovat jako pozemky. Změnou zákona o daních z příjmů dochází ke sjednocení a budou vykazovány jako pozemky.

„Přijatou změnou by měly být odstraněny dosavadní časté spory poplatníků a správců daně ohledně zdanění plošných staveb – parkovišť, komunikací apod., kdy správce daně většinou považoval tyto nemovitosti za stavby podléhající dani ze staveb (s vyšší sazbou daně) a poplatníci za součást pozemku podléhající dani z pozemku (s nižší sazbou daně). Poplatníci musí podat na tyto zpevněné plochy evidované v katastru nemovitostí jako ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří do 31. ledna 2012 daňové přiznání,“ komentovala změnu Pavla Blažková, daňová poradkyně z advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík.

Deregulace nájemného

Nájemné je již v naprosté většině obcí deregulované. Regulace pokračuje jen v Praze, krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem a městech ve Středočeském kraji nad 10 tisíc obyvatel. A právě v těchto městech dochází ke zvýšení nájemného na jednostranné bázi.

K plné deregulaci by mělo dojít přesně za rok. Ovšem nikoli na dlouho. Do připravovaného nového Občanského zákoníku pronikly nové regulační paragrafy. Ten by měl nabýt účinnosti až v roce 2014 a do té doby ještě může projít změnami.

-Petr Zámečník | Více ze světa financí a byldení na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články