Přestaneme jíst ovoce a zeleninu z dovozu? To nepůjde tak snadno

19. 5. 2014 – 19:17 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přestaneme jíst ovoce a zeleninu z dovozu? To nepůjde tak snadno
Opakované případy zachycení zásilek s přítomností regulovaných škodlivých organismů při dovozu z Indie do řady členských států EU v posledních letech představují vysoké riziko zavlečení karanténních škodlivých organismů , Foto:SXC, Text: SZPI | zdroj: NašePeníze.cz

Ovoce a zelenina z dovozu, je mnohdy levnější než tuzemská. Není proto divu, že se velká část dováží. Druhá věc je, že tuzemské kliema nedovoluje pěstovat v tak dlouhém období, nebo některé druhy vůbec. I když je naprostá většina ovoce a zeleniny z dovozu bez problémů, poslední dny se snad roztrhl pytel s varováními.

Nejezte žádná cherry rajčata z Maroka !

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela prostřednictvím evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) notifikaci od francouzského dozorového orgánu o možném výskytu cherry rajčat z Maroka způsobujících zdravotní komplikace – zvracení, zažívací potíže, křeče - na trhu v ČR. Francouzské úřady dosud evidovaly 16 případů zdravotních komplikací.

Z bezodkladně provedeného vyšetřování SZPI vyplynulo, že francouzská společnost IDYL sas z Chateaurenard exportovala do tuzemska 50 784 kg rizikových šarží cherry rajčat, a to prostřednictvím dovozce, společnosti ČEROZFRUCHT s.r.o. se sídlem v Nehvizdech u Prahy. Rizikové šarže dovozce přivezl do ČR v rozmezí od 20. 4. do 2. 5. 2014, následná distribuce v maloobchodě se uskutečnila v síti společností Kaufland Česká republika, v. o. s., Billa s. r. o. a v malém množství i Penny Market s. r. o. Inspekce obchodníkům uložila, aby rizikové šarže neprodleně stáhli z tržní sítě.

SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří ve výše uvedených obchodních řetězcích v období po 20. 4. 2014 zakoupili zboží s označením: Cherry rajče, ČEROZFRUCHT s. r. o., země původu: Maroko a jednou z následujících šarží: 3019597, 3020584, 3019464, 3019567, 3017091, 3019596, 3019450, 3017973, 3018513, 3021528, 3020069, 3027571, 3020959, 3011450, 3020632, aby potravinu nekonzumovali. Inspekce dále doporučuje všem spotřebitelům, aby dodržovali základní hygienická opatření, zejména aby veškerou čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací omyli pitnou vodou.

Další rizikové šarže cherry rajčat na trhu v ČR

V souvislosti s došetřováním výskytu rizikových cherry rajčat na tuzemském trhu Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) upozorňujeme, že zdravotní rizika – zejména zvracení, zažívací potíže a křeče - se mohou týkat i jiných šarží potraviny, než o kterých informovala ČR francouzská dozorová organizace prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).

Na základě principu předběžné opatrnosti proto v této fázi šetření SZPI doporučuje všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádná balení cherry rajčat, která nesou označení země původu: Maroko.

Zákaz dovozu ovoce a zeleniny z Indie

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský upozorňuje dovozce zásilek ovoce a zeleniny z Indie na mimořádné opatření Evropské Unie omezující dovoz vybraných druhů ovoce a zeleniny z této destinace.

Opakované případy zachycení zásilek s přítomností regulovaných škodlivých organismů při dovozu z Indie do řady členských států EU v posledních letech představují vysoké riziko zavlečení karanténních škodlivých organismů Tephritidae (neevropské druhy), Thrips palmi Karny nebo Bemisia tabaci Genn. Po neúspěšném jednání s Indií o možné nápravě přistoupila Evropská Komise prováděcím rozhodnutím 2014/237/EU ze dne 24. 4. 2014 o opatřeních proti zavlékání škodlivých organismů do Unie a proti jejich rozšiřování na území Unie, pokud jde o určité druhy ovoce a zeleniny pocházející z Indie (viz příloha), k vyhlášení dočasného mimořádného opatření vůči vybraným druhům ovoce a zeleniny. Zásilky obsahující zakázané komodity ve všech formách částí rostlin mohou být ve vstupním místě EU podrobeny nákladným opateřním (zničení nebo vrácení zásilky zpět do země vývozu).

Dotčené komodity, jejichž dovoz z Indie do EU je zakázán:

Druhy

Výjimky ze zákazu

Colocasia/taro/

osivo a kořeny

Mangifera/ mangovník/

osivo

Momordica/hořká okurka/

osivo

Solanum melongena/ lilek, baklažán/

osivo

Trichosanthes/okurkovec/

osivo

 
Zdroj:  ÚKZÚZ

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články