Přicházi krize? Podle analytiků žádném případě!

2. 4. 2019 – 18:59 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Přicházi krize? Podle analytiků žádném případě!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ještě před třemi měsíci se investoři obávali dalšího zvyšování úrokových sazeb FEDu, které by mohlo zvednout cenu úvěrového financování natolik, že by ekonomika Spojených států mohla upadnout do recese. Na trzích tak převládala panika z přicházející finanční krize. Končící první kvartál letošního roku nám však ukázal, že změna měnové politiky americké centrální banky přinesla své ovoce a akciové trhy nabraly druhý dech. Největší světové akciové indexy předvádí od začátku roku nevídanou jízdu a opět se přibližují svým historickým maximům. Ideální podmínky na trhu vycítily i společnosti uvažující o vstupu na burzu a IPO´s tak v letošním roce bude zřejmě více, než se čekalo.

Poslední měsíce loňského roku byly spojeny s masivními výprodeji prakticky na všech trzích a napříč všemi sektory - tyto výprodeje byly pro řadu investorů začátkem další finanční krize. Není se čemu divit - hlavní akciové indexy se hluboce propadaly a ve spojení s dosavadní restriktivní měnovou politikou FEDu se jednalo o podstatný důvod k obavám. V případě amerického akciové indexu S&P 500 znamenal poslední kvartál loňského roku ztrátu téměř 20 %. Přidala se však i Evropa - německý DAX 30 ve stejném období odepisoval bezmála 19 %. Přestože se akciové trhy propadaly, úrokové sazby FEDu byly potřetí zvýšeny koncem září a počtvrté pak v druhé polovině prosince na dosavadní úroveň 2,25 - 2,50 %, což prakticky odpovídá hodnotám z roku 2008. Ekonomika USA si udržovala robustní tempo růstu a byla v dobré kondici - vše tak ukazovalo na skutečnost, že se spíše jedná o krátkodobou cenovou korekci než počátek další finanční krize. Investoři však uzavírali své pozice a s vyděšením sledovali vyjádření zástupců FEDu a předních ekonomů, že v roce 2019 dojde k dalšímu zvýšení sazeb - přibližně ke třem.

FED otočil

Jakkoliv mohl konec loňského roku vypadat katastroficky, ukázalo se, že i přes masivní výprodeje na prakticky všech trzích, investoři v sobě stále mají v trhy a ekonomiku důvěru. V posledních týdnech loňského roku totiž FED ohlásil změnu své dosavadní měnové politiky, kterou následně v lednu potvrdil ponecháním úrokových sazeb na dosavadních hodnotách. Investoři i firmy si oddechli. Nastavení úrovně sazeb FED potvrdil i posledním zasedání a trhy tak zažívají boom. Stabilizování úrovně sazeb však nebylo jediným impulsem pro znovuobnovení důvěry investorů - FED totiž přehodnotil svůj plán na několikanásobné zvyšování sazeb v průběhu letošního roku a k navýšení sazeb by tak mělo dojít nejdříve počátkem příštího roku. Nyní se zároveň objevují na trhu spekulace, že by v letošním roce mohlo dojít dokonce k jednomu snížení úrokových sazeb - podle odhadů CME Group je taková šance téměř 30%, pro další zvýšení sazeb pak letošní odhady počítají s 0% šancí.

Aktuální odhady pravděpodobnosti změn úrokových sazeb FEDu

Ačkoliv se může zdát, že úrokovým sazbám je přisuzován mnohem větší význam než ve skutečnosti mají, není tomu tak. Výše sazeb má totiž zcela zásadní vliv na cenu úvěrového financování společností - včetně těch burzovně obchodovatelných a jejich zvýšení (byť nepatrné) se může velmi výrazně promítnout v celkové ziskovosti společnosti. Význam úrokových sazeb má zároveň retrospektivní vliv - vyšší úrokové sazby se projeví v rostoucích nákladech na obsluhu stávajícího dluhu. Obecně tedy platí, že nízké úrokové sazby akciovým trhům svědčí a to se ukázalo i v případě změny politiky FEDu, která vlila investorům do žil tolik potřebný adrenalin.

Raketový růst celosvětových indexů

Aktuální makroekonomické podmínky se podepsaly i na celosvětových akciových trzích. Po výprodejích v posledním kvartálu roku 2018 se největším světovým indexům od začátku letošního roku nevídaně daří. Americký index Dow Jones Industrial Average si od začátku roku připsal přes 11 %, index S&P 500 více než 13 % a Nasdaq Composite dokonce více než 16 %. Za americkými indexy však nezaostávají ani ty evropské - německý DAX vzrostl od začátku roku o téměř 10 % a Euro Stoxx o téměř 13 %. Podobná situace panuje i na velkých asijských indexech - japonský Nikkei 225 si polepšil o téměř 8 % a hongkongský Hang Seng o více než 12 %. Čínský Shanghai Composite dokonce za stejné období vzrostl o těžko uvěřitelných 24 %.

Vývoj indexu Nasdaq Composite od začátku roku 2019

zdroj: finance.yahoo.com

Jedním z důvodů raketového růstu světových akciových indexů jsou také uspokojivé hospodářské výsledky společností zejména na americkém trhu a jejich pozitivní výhled na letošní rok. Na základě reportu společnosti Refinitiv, která zkoumala dosavadní výsledky společností z indexu S&P 500 (v čase, kdy více než 90 % již oznámilo své výsledky za poslední kvartál), se zdá, že výhled zisků i tržeb společností hovoří pozitivně. Průměrné očekávání meziročního růstu zisku na akcii dosahuje 13,1 %, což je nad původním odhadem 10,6 %. Více než 70 % společností, které již své výsledky hospodaření oznámilo, se podařilo překonat očekávání analytiků. Meziroční růst tržeb společností by měl dosáhnout na 6,6 % (FactSet). Dobrou náladu na trzích dokládá i rostoucí zájem společností o vstup na akciové trhy prostřednictvím IPO. Většina velkých jmen dlouho s IPO vyčkávala a nyní se zdá, že nadešel ten správný okamžik pro vstup na trhy. V nejbližších dnech proběhne IPO společnosti Lyft. Letos pak můžeme očekávat vstup na trhu společností Uber, AirBnB a například Pinterest.

Vývoj indexu S&P 500 od začátku roku 2019

zdroj: finance.yahoo.com

Jaký je výhled na zbytek roku?

Trhy nabraly po korekcích z konce loňského roku druhý dech a zdá se, že i nadále investoři vidí prostor pro další růst. Hlavním faktorem, který bude o osudu trhů rozhodovat je zejména FED a jeho nastavení měnové politiky - pokud se potvrdí aktuální očekávání vývoje úrokových sazeb, akciovým trhům by nemělo v letošním roce stát nic v cestě. Významnou roli však sehraje obchodní válka USA s Čínou, kde vyjednávání vstupují do poslední fáze a zdá se, že budou mít úspěšný konec. Evropské trhy sice již delší dobu trápí téma brexitu a nejistoty s ním spojené, nicméně pravděpodobnost tzv. tvrdého brexitu se nyní jeví jako velmi nízká a spíše dojde k nalezení dohody mezi oběma zúčastněnými stranami. Určitým strašákem v pozadí však bude i nadále zůstávat téma zpomalování globálního ekonomického růstu, které by mohlo podkopávat důvěru investorů v další růst akciových trhů.

Autoři: Tomáš Turna a Petr Lajsek, analytici společnosti Colosseum, a.s.

Zdroje:
Coloseum

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články