Přídavek na dítě se zpětně zvýší. Co se změní?

23. 9. 2009 – 1:55 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přídavek na dítě se zpětně zvýší. Co se změní?
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Přídavek na dítě se zpětně zvýší. A to od 1. července 2009. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, když v září přehlasovala veto prezidenta republiky a přijala zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability.


Díky změně právního předpisu se přídavek na dítě zvýší o 50 Kč měsíčně. Nově tak bude poté, co právní předpis vyjde ve Sbírce zákonů (což by mělo být 24. září 2009), vyplácen přídavek na dítě ve výši 550 Kč pro dítě do 6 let věku, 660 Kč pro dítě ve věku od 6 do 15 let  a 750 Kč pro nezaopatřené dítě ve věku od 15 do 26 let. 

- Pořídit dětem byt můžete i zadarmo, zaplatí ho někdo jiný
- Finance: Kolik stojí děti a kde na ně vzít?
- V Česku chybí mateřské školky, stát neplní kvóty. Nahradí je firemní školky?
- Nejčastější jména dětí narozených začátkem roku 2009

Ke stejnému datu, tedy se zpětnou účinností od 1. července 2009, se zvýší také hranice příjmu rozhodná pro nárok na přídavek na dítě. A to z 2,4násobku částky životního minima rodiny na 2,5násobek. V praxi to podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí znamená, že na přídavek na dítě bude mít nově nárok cca 32 tisíc dětí.  

Lidem, kteří už přídavek na děti pobírají, se dávka zvýší automaticky, aniž by o to museli žádat. Od úřadů práce také zpětně dostanou doplatek dávky za dobu od 1. července 2009.

O přídavek na dítě je možné požádat nejdéle za tři měsíce zpětně, za červenec tak do konce října.

Příklad:
Dítě se narodí 28. července 2009. Od data narození je třeba, jsou-li splněny zákonem stanovené podmínky, do tří měsíců požádat o přídavek na dítě. Tříměsíční lhůta, která se počítá vždy ke konci kalendářního měsíce, v takovém případě uplyne 31. října 2009. Totéž platí i pro děti, které se narodily před 1. červencem 2009.   

Lidé, kterým vznikne nárok na přídavek na dítě nově, budou muset o dávku požádat na předepsaném formuláři. Dostupný je na každém úřadu práce a také na integrovaném portálu MPSV v části Formuláře - http://portal.mpsv.cz/forms. Podání žádosti není vhodné odkládat. Nárok na výplatu přídavku na děti totiž zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, za který dávka náleží. To znamená, že o dávku je možné požádat nejdéle za tři měsíce zpětně, za červenec tak do konce září. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí už poskytlo potřebnou metodickou podporu a informace, jak postupovat, úřadům práce, které přídavek na dítě vyplácejí. Formuláře jsou na webu dostupné už řadu let, jedná se o standardní tiskopis, kterým se o danou dávku žádá.

V roce 2009 se průměrně měsíčně vyplácí cca 653,2 tisíc přídavků na děti. Odhadované letošní výdaje na tyto dávky jsou cca 5,1 miliard Kč. V roce 2008 se průměrně měsíčně vyplácelo cca 887,6 tisíc dávek, které si vyžádaly celkové výdaje 6,2 miliardy Kč. 

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články