Přídavky na děti vzrostou a přibudou i další sociální dávky

10. 2. 2017 – 13:21 | Naše peníze | red | Diskuze:

Přídavky na děti vzrostou a přibudou i další sociální dávky
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Na přídavky na děti by mohlo dosáhnout více rodin. Koalice se na tom shodla na svém středečním jednání. Kromě toho plánuje zavést ještě dvě nové sociální dávky.

Na podpoře rodin s dětmi, kde alespoň jeden rodič pracuje, se v tomto týdnu shodla koalice. Přídavky vzrostou o 300 korun měsíčně a nárok budou mít nově i rodiny s příjmy až do 2,7 násobku životního minima. Dnes je to jen do 2,4 násobku životního minima.

ČSSD původně navrhnovala zvýšení přídavků o 500 korun měsíčně. Zároveň se navýší daňová sleva na první dítě o 150 korun měsíčně. Návrh nyní poputuje na vládu.

"Přídavky na dítě se dlouho nezvyšovaly, naposledy v roce 2008. S koaličními partnery jsme se bavili o tom, jestli jít cestou přídavků na dítě, nebo cestou daňových slev. A dohodli jsme se na kompromisu," uvedla ministryně práce Michaela Marksová.

Koalice také souhlasila s tím, aby ministryně Marksová poslala na vládu návrh zákona o zálohovaném výživném. Stát by tak vlastně hradil alimenty za neplatiče a zpětně by od nich peníze vymáhal. Na tuto dávku by měly dosáhnout rodiny s příjmem do 2,7 násobku životního minima nebo rodiny s příjmem do 4 až 5 násobku životního minima.

Zálohované výživné by bylo poskytnuto v soudem stanovené výši, maximálně však do výše 1,2 násobku životního minima dítěte (cca 2500 korun, což přibližně odpovídá průměrné výši výživného s ohledem na věk dítěte stanovované soudy). Částku by vyplácel Úřad práce ČR.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články