Příliv zahraničních investic do Evropy loni rostl

17. 7. 2012 – 19:26 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Příliv zahraničních investic do Evropy loni rostl
Česká republika se umístila poměrně dobře v žebříčku nejatraktivnějších zemí pro investory v následujících třech letech, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V roce 2011 bylo v Evropě ohlášeno celkem 3906 nových přímých zahraničních investic, o čtyři procenta více než v roce 2010. Vyplývá to z průzkumu atraktivnosti Evropy pro zahraniční investory, který pravidelně provádí společnost Ernst & Young.

Šlo o výrazně větší investice, které v průměru vytvořily o 15 procent víc nových pracovních míst (157 824). Zahraničním investorem číslo jedna v Evropě nadále zůstávají Spojené státy, které si drží přibližně čtvrtinový podíl. Vloni v Evropě realizovaly celkem 1028 investičních projektů, o šest procent více než v roce 2010 a nejvíc v historii tohoto průzkumu.

"Evropa má – i přes své současné potíže – zahraničním investorům stále co nabídnout," sdělila Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice. "Pozornost investorů se sice soustřeďuje primárně na rychle se rozvíjející ekonomiky, ale na ´starý kontinent´ ani zdaleka nezapomínají. S 500 miliony bohatých spotřebitelů je to totiž stále největší jednotný trh na světě, navíc trh se stabilním a transparentním právním a regulačním prostředím," upozornila.

Pozici nejatraktivnější evropské země si i v loňském roce udržela Velká Británie se 679 novými investičními projekty, což představuje 17 procent všech přímých zahraničních investic směřujících do Evropy. Zásadní vliv na umístění Velké Británie měl především Londýn, který je pro investory nejatraktivnějším evropským městem a v roce 2011 přilákal téměř polovinu všech britských zahraničních investic. Zato Francie nezopakovala předloňský výsledek (562 projektů) a s 540 zahraničními investicemi klesla až na třetí místo. Díky 597 nově ohlášeným investičním projektům ji předstihlo Německo, jehož ekonomice se v poslední době poměrně daří.

Největším překvapením průzkumu je ale Španělsko – tomu se v roce 2011 podařilo přilákat celkem 273 nových zahraničních investic, tedy o 104 (tj. o 62 %) víc než v roce předchozím. I španělským metropolím se dařilo – v žebříčku nejatraktivnějších evropských měst obsadila Barcelona třetí místo a Madrid čtvrté místo. "Jak vyplývá z průzkumu, i ve Španělsku platí, že nejistý ekonomický vývoj přináší nové příležitosti. Některé regiony Španělska teď investory zajímají především díky relativně nízkým mzdovým nákladům na kvalifikovanou a vzdělanou pracovní sílu," vysvětlila Magdalena Souček.

"Naopak země střední a východní Evropy, s výjimkou Polska, zaznamenaly v loňském roce výrazný propad přímých zahraničních investic. Investory odrazuje především závislost tohoto regionu na exportu do západní Evropy a v některých zemích také slabý bankovní sektor. Například v Rusku klesl počet nově ohlášených projektů z 201 v roce 2010 na loňských 128," uvedla Magdalena Souček.

Česko si pohoršuje

"Investiční atraktivita České republiky sice rok od roku mírně klesá, nejedná se však o tak zásadní propad jako u některých jiných zemí střední a východní Evropy," uvedla Souček. ČR se stále drží v první dvacítce investorsky nejatraktivnějších zemí – v evropském žebříčku skončila ČR v roce 2011 na 12. místě v počtu vytvořených pracovních míst a na 16. místě v počtu investičních projektů. Nejvyšší počet pracovních míst se podařilo loni vytvořit v automobilovém průmyslu. "Investoři ale ČR pozitivně hodnotí také v oblasti digitálních technologií, kde by se do budoucna mohla realizovat řada projektů. Nejvíce u nás chtějí investovat Němci, Američané a Britové, hned po nich následují investoři z Asie," doplnila Magdalena Souček.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články