Přípravky na hubnutí a redukční centra často lžou

22. 4. 2018 – 9:02 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

Přípravky na hubnutí a redukční centra často lžou
ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Snažíte se zhubnout do šatů, plavek nebo kvůli čemukoliv jinému? Pokukujete po hubnoucích přípravcích? Nejspíše zbytečně – nefungují. Španělská spotřebitelská unie OCU zmapovala problémy hubnoucích zařízení a objevila mnoho zásadních pochybení.

Španělé vyzkoušeli hubnoucí kúru z 80 lékáren, fitness obchodů, bylinkářství a center redukce váhy. 23 z nich nefunguje. Zákazníky zklame na těle, finančně, v horším případě může uškodit i zdraví. OCU zkoumala přístup a postup, přičemž se soustředila na čtyři hlavní body – na reklamu, poradenství, na dietu a rady ohledně stravování, na doporučené produkty. Výsledky ukázaly, že některé reklamy nejsou vůbec vědecky podloženy a že v mnoha centrech není přístup k zákazníkům ani profesionální, ani přizpůsobený osobním potřebám zákazníka.

Jen na 51 z 80 zkoumaných míst se zajímali, zda klient trpí nějakými chorobami, zda užívá volně prodejné léky, jaký má spánek či kolik má pohybu. Ještě méně se starali o jeho stravovací návyky. V některých zařízeních nabízeli hubnoucí přípravky i osobám, které naprosto nepotřebují snížit svoji váhu. V 14 případech byla doporučena paušálně předpřipravená dieta bez souvislosti s konkrétní osobou. Nejčastějším přístupem bylo nabídnutí výrobků na hubnutí různého druhu a za různé ceny. Problematická byla i marketingová propagace produktů jako „podporujících úbytek váhy“, zatímco se jednalo o potravinové doplňky bez záruky účinku. 23 přípravků k hubnutí podle průzkumu nesplňuje španělské zákony regulující reklamu. Všude byl zřejmý spíše obchodní zájem a snaha o zisk než péče o zdraví zákazníků.

OCU proto zahájila podpisovou kampaň proti lživým slibům zázračného zhubnutí s cílem zabránit více spotřebitelům naletět na lživé sliby obchodníků s lidskou důvěrou.

Zdroje:
dTest, OCU

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články