Přišli jste o vše kvůli povodním? Požádejte o pomoc stát

4. 6. 2013 – 8:25 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Přišli jste o vše kvůli povodním? Požádejte o pomoc stát
Lidé také mohou žádat o finanční pomoc na opravu nebo pořízení základních předmětů, jako je například postel nebo lednička, nesmí ale mít sami dostatek peněz, aby si je v klidu zakoupili. |Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hladina řek se vrátí do normálu, voda opadne a vy jste se dostali kvůli velké vodě do finančních problémů, stát vám může pomoci částkou 51 150 korun, což je 15násobek životního minima jednotlivce. Výše příspěvku ovšem závisí na majetkové a příjmové situaci postiženého.

Jak pomoc získat? Nejdříve se musí vyplnit formulář se žádostí o dávku. Buď ho získáte na pobočce úřadu práce, nebo na internetu. Pokud se rozhodnete pro elektronickou verzi a její následné vytištění, můžete použít adresu tuto adresu: https://formulare.mpsv.cz/oknouze/cs/form/edit.jsp?CMD=EditForm&FN=MopS121201511&SSID=bIqX3NzdK16JpQ1m11hIHfAoKwv~wmCK.

S vytištěným formulářem ale stejně musíte dojít na krajskou pobočku úřadu práce, podle místa vašeho trvalého bydliště. Úřad bude posuzovat, zda jste vy, nebo vaše rodina skutečně v hmotné nouzi a jestli splňujete podmínky na přiznání dávky, následně vám stanoví výši finanční pomoci.

"Úřady práce přijímají nezbytná organizační opatření, aby byly schopné poradit a poskytnout nezbytnou pomoc. Upravili jsme pracovní program a intenzivně spolupracujeme se všemi složkami integrovaného záchranného systému krajů a obcí, které zasáhla povodeň," uvedla generální ředitelka úřadů práce Marie Bílková. Úřady jsou podle ní připravené pomoci i starostům s vypořádáváním se se škodami po povodních.

Kromě peněz mohou úřady pomoci i věcně, například poukázkami na nákup určitého zboží. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) přislíbila, že úřady v postižených městech budou mít dostatek hotovosti.

Lidé také mohou žádat o finanční pomoc na opravu nebo pořízení základních předmětů, jako je například postel nebo lednička, nesmí ale mít sami dostatek peněz, aby si je v klidu zakoupili. Za rok vám může stát pomoci částkou ve výši až 34 100 korun.

Stát poskytuje také dávku těm, kteří přišli o doklady a nemají dostatek peněz na výrobu nových, v individuálních případech zaplatí i úhradu noclehu v případě zničeného bytu. "Mimořádnou okamžitou pomoc lze stanovit až do výše konkrétního nákladu, přihlíží se přitom k finančním prostředkům, které má daný člověk k dispozici," uzavírá ministerstvo.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články