Prodej spoluvlastnického podílu: Vše, co o něm potřebujete vědět

2. 3. 2022 – 15:46 | nasepenize | Inzerce

Prodej spoluvlastnického podílu: Vše, co o něm potřebujete vědět
zdroj: Shutterstock

Spoluvlastníkem nemovitosti se nejčastěji stanete v rámci dědického řízení. Typická situace je, že sourozenci zdědí nemovitost po rodičích, a to každý rovným dílem. Pokud se mezi sebou nemůžete dohodnout, jak s dědictvím naložíte, můžete svůj podíl prodat. Co vše to obnáší a jak prodat podíl nemovitosti rychle a bez starostí?

Za jakých podmínek můžete prodat podíl nemovitosti

Když oznámíte ostatním spoluvlastníkům, že chcete svůj podíl prodat, reakce můžou být různé. Od souhlasu a nabídnutí pomoci při prodeji až po výhružky a zastrašování. Jestliže vám někdo tvrdí, že na prodej spoluvlastnického podílu nemáte právo, nenechte se zmást, se svým podílem můžete nakládat dle svého uvážení. 

Jedinou podmínkou je, že pokud od nabytí nemovitosti ještě neuběhlo 6 měsíců, musíte ostatním spoluvlastníkům před zahájením prodeje nabídnout předkupní právo. Pokud máte s ostatními spoluvlastníky dobré vztahy, je možné, že váš podíl vykoupí oni. Když tomu tak není, je na řadě prodej třetí osobě.  

Úskalí prodeje podílu nemovitosti

Při prodeji podílu nemovitosti třetí osobě počítejte s tím, že výnos nebude tak velký, jaký by mohl být v případě, že byste prodávali celou nemovitost, protože zájem o koupi podílů na nemovitostech mívá méně zájemců.
Váš úspěch v prodeji může bojkotovat i problematický spoluvlastník, který bude při prohlídkách dělat zájemcům naschvály. Nikdo přeci nechce vlastnit nemovitost s někým, s kým by ho čekaly jen samé nepříjemnosti.

Prodejte spoluvlastnický podíl za 24 hodin

V případě, že nemůžete najít zájemce kvůli nevhodnému chování ostatních spoluvlastníků, vytrhnou vám trn z paty investiční společnosti, které se zabývají výkupem nemovitostí. Ty od vás vykoupí podíl nemovitosti už do 24 hodin. Zároveň za vás vyřídí veškerou administrativu, a vy tak nemáte s prodejem žádné potíže. Výkup podílu na nemovitosti investiční společností oceníte i v jiných případech. Například když:

  • Potřebujete rychle finance na koupi jiné nemovitosti
  • Procházíte rozvodem a čeká vás vypořádání majetku
  • Spory s ostatními spoluvlastníky se vyostřují
  • Plánujete se odstěhovat do ciziny a nechcete prodej řešit na dálku
Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články