Prodeje bytů se téměř zastavily, letí pronájmy

17. 2. 2012 – 18:29 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Prodeje bytů se téměř zastavily, letí pronájmy
Obchodníci s realitami se shodují, že ceny nájmů letos neporostou, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vyšší poptávku po nájemním bydlení nejen u lidí, kteří se bojí uvázat ke splácení hypotéky, evidují v poslední době realitní kanceláře. Roste i poptávka po dobře dostupných manažerských bytech s parkováním.

"Řešit bydlení koupí nového bytu se dnes většina obyvatel obává, a to přesto, že jde stále o jednu z nejjistějších investic a ceny na trhu jsou stále příznivější. Průzkumy naší asociace naznačují, že stále více zákazníků realitek poptává nájemní bydlení," řekl HN generální sekretář Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR) Jan Borůvka. "Nájemní bydlení není spojené s tak dlouhým fixním závazkem, jako je tomu u hypotéky, a poměrně snadno je možné měnit jeho místo a velikost podle aktuální potřeby a možností," dodal Borůvka.

Jen 17 dní vydrží v nabídce realitních kanceláří byt, než se jej podaří pronajmout. "Řada zprostředkovatelů hlásí, že se prodeje bytů téměř zastavily a obchodují hlavně s pronájmy," upřesnil prezident ARK ČR Jaroslav Novotný. Podle údajů asociace vzrostly obchody s nájemním bydlením v posledních zhruba dvou letech až o pětinu. Důvodem jsou hlavně obavy lidí z nejisté ekonomické situace. "Řada klientů má obavu, že nebudou mít jistotu stabilních příjmů a zaměstnání. Vznikají tak obavy, jak by případně byli schopni dlouhodobě splácet své úvěrové závazky," uvedl Novotný.

Obchodníci s realitami se shodují, že ceny nájmů letos neporostou. Nabídka je veliká a ještě se rozšiřuje o byty lidí, kteří kvůli poklesu cen nemovitostí jejich prodej odkládají a mezitím je pronajímají.

-Eva Vanácová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články