Protikorupční policie zadržela hejtmana Davida Ratha

15. 5. 2012 – 8:44 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Protikorupční policie zadržela hejtmana Davida Ratha
zdroj: NašePeníze.cz

Protikorupční policisté v rámci rozsáhlé realizace prohledali dům i kancelář středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD), kterého v pondělí večer zadrželi. Informaci Mediafaxu potvrdil šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej Mediafaxu potvrdil, že od pondělního večera Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) provádí rozsáhlou akci, ale žádné podrobnosti nesdělil.

Zbraň českých politiků? Obvinění konkurenta z korupce!

Právo informovat si podle něj vyhradilo ústecké krajské státní zastupitelství, které vyšetřování dozoruje. Náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová Mediafaxu řekla, že v rámci dlouhodobého vyšetřování byla zadržena skupina osmi osob, včetně jednoho poslance Parlamentu ČR. "Jedná se o pět mužů a tři ženy, konkrétní jména ale sdělovat nebudu," uvedla Bradáčová s tím, že případ je na samém počátku a vyšetřovací úkony budou ještě v následujících hodinách pokračovat.

Skupina je podle ní podezřelá z trestných činů podplácení, přijímání úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Další informace přislíbila Bradáčová později.

Podle zjištění agentury Mediafax jsou před domem hejtmana Ratha v Hostivici tři policejní vozidla a policisté prohledávají vnitřek rodinného domu.

Poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) obvinila policie z přijetí úplatku. Bezprostředně po spáchání trestného činu u něj policie nalezla sedm milionů korun, řekla na úterní tiskové konferenci státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Rath: Stal jsem se obětí policejní šikany

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) odmítá zásah protikorupční policie v jeho domě a kanceláři. Tvrdí, že se stal obětí policejní šikany, uvedl ve svém úterním prohlášení.

"Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců," uvedl Rath.

TIP: Propustíme půlku poslanců? Ušetříme sto milionů korun

Hejtman tvrdí, že ho policejní komando zadrželo takovým způsobem, že se jedná o politickou objednávku. "David Rath nemá zájem zesměšňovat se vysvětlením, které by některými novináři mohlo být interpretováno jako výmluvy, proto zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí tak, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami. V okamžiku, kdy bude policií propuštěn, je připraven toto probrat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou," interpretovala názor hejtmana mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

Bradáčová i policejní prezident Petr Lessy v úterý rázně odmítli kritiku, že by se jednalo o cílenou politickou likvidaci.

"Jednoznačně odmítám jakoukoli politizaci tohoto případu. Policie tu není od toho, aby zasahovala do politické situace a kriminalizovala nebo naopak dekriminalizovala politiky a politické strany. Policie vždy bude konat bez ohledu na to, jestli trestný čin páchá politik nebo ne, a jestli je členem té či oné politické strany," řekl Lessy.

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath se v úterý večer prostřednictvím své mluvčí Berill Maschekové vyjádřil ke svému zatčení kvůli přijetí úplatku sedmi milionů korun. Tvrdí, že na návštěvě dostal zabalenou krabici s vínem, v níž potom zasahující policejní komando našlo peníze.

„Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu byly v krabici místo lahví vína peníze,“ uvedl Rath.

Známý politik si je vědom toho, že je to „bizarní historka“, která zní velmi neuvěřitelně. „Život někdy neuvěřitelný skutečně je,“ uvedl. Celá záležitost na něj dělá dojem „dobře připravené a provedené společenské popravy politika“.

Rath je připravený rezignovat. „Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi v této chvíli pouze o odhalení pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí,“ uzavřel Rath své prohlášení.

Je to nedorozumění myslí si politici středočeského kraje

Zátah protikorupční policie na středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD) považují politici z kraje za překvapení. Shodují se, že nic takového nečekali, považují vše za nedorozumění.

"Zadržení Davida Ratha považujeme za nedorozumění," sdělila agentuře Mediafax předsedkyně středočeských zastupitelů za KSČM Jiřina Fialová. Právě komunisté jsou ti, o které se sociální demokraté na kraji 'tiše' opírají.

Opoziční ODS informace o Rathově zadržení také překvapila. "Je to pro mě velmi čerstvá informace. Nic podobného bych nečekal, ačkoliv koalice ČSSD a KSČM v zastupitelstvu nás k informacím o eurofondech nepouští. Že by zde byly až takové problémy jako v Ústeckém kraji, to nás nenapadlo," řekl předseda klubu zastupitelů za ODS Ladislav Kutík.

Později odpoledne také řekl, že klub ODS v souvislosti s touto kauzou nebude žádat svolání mimořádného zastupitelstva v nejkratším možném termínu s cílem odvolat hejtmana.

"V prvé řadě je vše věcí spojené levice ČSSD a KSČM, která při volbě zajisté byla motivována jeho osobností. Je věcí těch, kteří mu dali hlas, aby se postavili k dalšímu setrvání Davida Ratha ve funkci hejtmana Středočeského kraje,"sdělil Kutík.

Zásadní kroky klubu ODS podle něj nejsou možné ani vzhledem k tomu, že po prvních úkonech policie není jisté, zda při vyšetřování nedojde k řetězení podezření na další funkcionáře kraje nebo i poslance.

Paroubek: Ratha za velice inteligentního člověka

"Já o tom nic nevím. Zcela nepochybně ale budou zkoumány mé přátelské vztahy s Davidem Rathem," řekl na úterní tiskové konferenci bývalý český premiér a současný šéf NS-LEV21 Jiří Paroubek. "Já ho považuji za velice inteligentního člověka, asi nejnadanějšího z těch všech lidí, kteří jsou v sociální demokracii," doplnil.

Kdyby Rath na podzim loňského roku odešel společně s Paroubkem do jeho nového politického subjektu, nic takového by se podle předsedy národních socialistů nestalo.

"Logicky z toho vyplývá, že on je – bohužel – součástí korupčního systému v rámci sociální demokracie. Kdyby odešel, mohl dělat politiku dál. Je mi to velmi líto u takového talentovaného člověka," uzavřel Paroubek.

Michal Hrbek, Denisa Šindlerová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články