Průzkum: Tři dny marodění zdarma Češi nechtějí

27. 4. 2018 – 10:42 | Práce | Martin Slapnička | Diskuze:

Průzkum: Tři dny marodění zdarma Češi nechtějí
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Průzkum veřejného mínění ukazuje, že takzvaná karenční doba, tedy první tři dny nenmocenské bez náhrady mzdy, leží řadě Čechů v žaludku. A zdaleka nejen kvůli tomu, že přicházejí o peníze.

S návrhem karenční dobu zrušit přišla nedávno ČSSD a záměr před měsícem podpořil i kabinet v demisi Andreje Babiše. Politici tak plní vůli lidu - Čechům totiž podle čerstvého průzkumu agentury SANEP tři dny marodění zadarmo také vadí. Dotazování se zúčastnilo 3 842 pracujících Čechů.

Pro zrušení karenční doby je celkem 85 procent dotázaných, proti asi deset procent respondentů a zbývající na věc nemají názor.

Velká část dotázaných se navíc domnívá, že karenční doba vede k tomu, že lidé nemoc přecházejí a následně kvůli tomu onemocní dlouhodobě nebo skončí v nemocnici (42,8 % respondentů). 40,9 procent lidí se bojí toho, že jejich pracující nemocní kolegové nakazí i je. Jen sedm procent lidí si myslí, že karenční doba zatne tipec simulantům.

Češi si také myslí, že karenční doba je trestem za to, že vůbec onemocní (28,2 %), 24,9 % dotázaných si myslí, že karenční doba ohrožuje zdraví lidí, 17,3 procenta respondentů si myslí, že karenční doba měla být zrušena už dávno.

Skoro polovina (48,7 %) dotázaných se navíc přiznala, že když dostanou virózu, většinou jdou do práce. Jedenáct procent nemocných jde pracovat vždycky, 14 procent se rozhoduje podle situace.

Jen necelých 14 procent dotázaných si v případě chřipky či virózy bere dovolenou a jen necelých pět procent účastníků průzkumu jde vždy k doktorovi.

Zdroje:
Sanep

Kurzy

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články