Putin před volbami slibuje Rusům vyšší mzdy, studentům stipendia

5. 3. 2011 – 8:58 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Putin před volbami slibuje Rusům vyšší mzdy, studentům stipendia
Putin by se měl ještě letos rozhodnout, zda bude usilovat o návrat do Kremlu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Premiér Vladimir Putin v pátek na stranickém sjezdu ve městě Brjansk slíbil státním zaměstnancům vyšší mzdy a studentům vyšší stipendia. Informuje o tom agentura Reuters.

"Jedním z největších problémů země jsou stoupající ceny potravin," řekl Putin na sjezdu strany Jednotné Rusko. "Nemůžeme se zbavit sociálních závazků, ponechat lidí jejich problémům a slibovat vzkvétající zítřky," pokračoval.

Během projevu k tisícům delegátů stál Putin před obří obrazovkou, na jejímž pozadí vlála ruská zástava a před ní se objevovaly pravoslavné chrámy s cibulovými kopulemi na věžích, jezera lemovaná stromy a lány zlátnoucího obilí.

Putin v projevu ujistil, že jeho vláda "nenechá Rusy padnout" a od listopadu zvýší platy státním zaměstnancům i stipendia studentům.

Premiér předpověděl, že Rusko bude prosperovat, protože stoupající ceny ropy přinesou do ruského rozpočtu 1,5 bilionu rublů, zhruba bilion korun.

Reuters označuje Putinovu řeč za předvolební. V Rusku se 13. března uskuteční místní volby, v listopadu budou Rusové rozhodovat o zástupcích v parlamentu. Především však – v příštím roce budou prezidentské volby.

Putin by se měl ještě letos rozhodnout, zda bude usilovat o návrat do Kremlu. Z něj v roce 2008 odešel, protože ruská ústava stejně jako česká povoluje pouze dvě prezidentská období za sebou.

-Pavel Jégl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články