Řečtí politici se vzdávají platu ve prospěch obyvatel

2. 3. 2012 – 8:27 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Řečtí politici se vzdávají platu ve prospěch obyvatel
Papadimos nastoupil do čela vlády koncem loňského roku. Následoval příkladu prezidenta Karolose Papuliase, který se vzdal platu loni na podzim., Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Řecký premiér Lukas Papadimos vládne zadarmo, vzdal se platu. To, že nebere plat, sdělil předseda řecké vlády překvapeným novinářům ve čtvrtek na schůzce šéfů států a vlád Evropské unie v Bruselu. Webový portál řeckého deníku Ta Nea píše, že o premiérově rozhodnutí nevěděli ani členové vlády.

"Bylo to jeho osobní rozhodnutí," řekl nejmenovaný premiérův spolupracovník. "Premiér se po nástupu do úřadu vzdal platu a nikoho o tom neinformoval, nepokládal to za nutné," dodal

Papadimosův spolupracovník sdělil, že šéf vlády se vzdal platu ze solidarity k obyvatelům předlužené země, kteří se musí vyrovnat s nižšími příjmy a vyššími daněmi.

Platu se dříve vzdal i prezident

Papadimos nastoupil do čela vlády koncem loňského roku. Následoval příkladu prezidenta Karolose Papuliase, který se vzdal platu loni na podzim.

Ve středu řecké ministerstvo financí zveřejnilo na výzvu poslanců seznam nejlépe placených státních představitelů a úředníků. Byl mezi nimi také premiér s příjmem 5000 eur (125 000 korun) měsíčně.

Na otázku, zda neuvažuje o snížení svého premiérského platu, bývalý bankéř Papadimos v Bruselu řekl, že řídí vládu zadarmo.

Řecko se potýká s vysokým zadlužením. Státní dluh vzrost na 350 miliard eur. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond zachraňují helénskou zemi před bankrotem finančními balíčky. Politici také přiměli soukromé investory, aby Řecku odpustili podstatnou část dluhů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články