Ředitelé škol: Spojení výplaty dávek se školní docházkou přinese i problémy

20. 9. 2011 – 18:00 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ředitelé škol: Spojení výplaty dávek se školní docházkou přinese i problémy
Neplnění základní školní docházky je na Šluknovsku velkým problémem, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vzhledem k nápadu premiéra Petra Nečase (ODS) v problematických oblastech na Šluknovsku spojit výplatu sociálních dávek s docházkou dětí do škol není podle tamních ředitelů základních škol špatná, ale podle nich vyvstanou další problémy.

Více v článku: Nečas: Dávky v nouzi nemůže donekonečna dostávat člověk jen tak za nic

"Rodič je povinen dítě do školy připravit, a to je to základní, co se neděje," uvedl ředitel základní školy ve Varnsdorfu Václav Zemler.

Podle něj vládní koncepce a myšlenka spojení školní docházky s výplatou sociálních dávek není vůbec špatná, ale nabízí se otázka, když děti nebudou chodit do školy připravené a budou mít nedostatky v učivu, jak se to bude řešit. "My nemůžeme brzdit ostatní děti," doplnil Zemler.

Jeho slova potvrdil i zástupce ředitelky základní školy v Rumburku Hubert Kindermann. "Pokud nám děti nechodí do školy, je to zanedbání ze strany rodičů," uvedl. Kindermann je toho názoru, že rodiče si vždy najdou nějakou alternativu řešení, proč jejich dítě nebylo ve škole. "A my s tím nemůžeme nic dělat," dodal.

Neplnění základní školní docházky je na Šluknovsku velkým problémem. "My tady školou povinné děti z poloviny vůbec nemáme," řekl Zemler.

Zástupce ředitelky rumburské školy agentuře Mediafax sdělil, že se na Šluknovsku rozmohly i praktiky zpětného omlouvání dětí pediatry. "Děje se to často a někteří doktoři to dělají s oblibou, i když jsme je na to upozorňovali, že je to nepřípustné," dodal Kindermann.

Na otázku Mediafaxu, zda si myslí, že děti budou dostatečně vybaveny, ředitel varnsdorfské základní školy Václav Zemler odpověděl, že je vcelku jasné, že pomůcky mít nebudou. "Rodiče by měli podobně jako v Litvínově dostávat poukázky na školní pomůcky," upřesnil dále.

V souvislosti s mezerami ve výuce Zemler uvedl, že problémy budou nejvíce s cizími jazyky. "Přichází nám němčináři, ale my máme dominantní angličtinu," řekl.

"Pan premiér tu včera byl a pohovořili jsme si o tom. Vcelku jsme se shodli na tom, co vláda chce," dodal.

Zemler se s Nečasem shodli i na tom, že každá škola by měla důsledně spolupracovat s odborem sociální péče a lékaři. To je podle něj klíčovým předpokladem pro alespoň dílčí úspěchy.

-Petra Hrubá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články