Regulace nájemného v Česku skončila mapa nájemného je k ničemu

28. 4. 2014 – 23:03 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Regulace nájemného v Česku skončila mapa nájemného je k ničemu
Jedním z podpůrných nástrojů pro usnadnění dohody mezi dlouhodobým nájemníkem a pronajímatelem bytu byly mapy nájemného. Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Regulace nájemného v Česku skončila. Nájemníkům i pronajímatelům měly k úpravě smluvních vztahů posloužit mapy nájemného. Ty už ale nenajdete…

Nájemné bylo v České republice regulováno do konce roku 2010, ve vybraných velkých městech ještě o dva roky déle. K 1. 1. 2013 s konečnou platností byla regulace nahrazena volným trhem. Kritici deregulace se obávali nepřiměřeného růstu nájemného a statisíců rodin bez střechy nad hlavou. K žádnému katastrofickému scénáři ovšem nedošlo.

Jedním z podpůrných nástrojů pro usnadnění dohody mezi dlouhodobým nájemníkem a pronajímatelem bytu byly mapy nájemného. Mohly sloužit též jako podklad pro případné rozhodování soudů. Soudních sporů ovšem bylo mnohem méně, než se očekávalo, a mapy nájemného byste nyní hledali také marně.

„Vláda rozhodla, že nadále pro stanovení výše nájemného, nedojde-li k dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem, budou využívány posudky soudních znalců a zjištění srovnatelných cen nájemného. Proto již Mapy nájemného nejsou a nebudou aktualizovány,“ uvedla k našemu dotazu Jana Marešová, ředitelka sekce marketingu Státního fondu rozvoje bydlení.

Nadbytečnost map nájemného vychází z Nařízení vlády č. 453/2013 Sb., o stanovení podrobností a postupu pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, v němž § 3 uvádí:

Zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě

(1) Ke zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě se pro konkrétní byt použijí následující způsoby

a) pořízení posudku znalce o výši obvyklého nájemného, která je pro konkrétní byt považována za srovnatelné nájemné obvyklé v daném místě,

b) stanovení na základě prokazatelného doložení výše nejméně 3 srovnatelných nájemných.

(2) Je-li k zajištění bytových potřeb nájemce pronajat jiný než obytný prostor, pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě se použije odstavec 1 přiměřeně.

Ze srovnání nájemného byly zcela vypuštěny mapy nájemného jako podklad pro stanovení srovnatelné ceny. Staly se tak nadbytečnými a zbytečně drahými na provoz a aktualizaci. O informaci o orientačních cenách ale zájemci nepřijdou. Přestože Státní fond rozvoje bydlení ani Ministerstvo pro místní rozvoj mapy nájemného nespravují, své cenové mapy vydává Asociace realitních kanceláří.

Obrázek 1: Ukázka cenové mapy nájemného

cenove-mapy-najemneho

Zdroj: cenovamapa.gekonsro.cz

Informace z cenové mapy jsou ale pouze orientační. „Informace o cenách jsou sbírány průběžně, tak jak dochází k tržní realizaci konkrétních nemovitostí. Přepočet všech dat je velmi náročný proces a tak jsou zveřejňována data aktualizována měsíčně,“ uvádí informace o cenových mapách. Datum poslední aktualizace ale není uváděno a stránky mají copyright 2010 až 2011…

Ve výjimečných případech je možné vyžádat si data i z oficiálních cenových map. „V odůvodněných případech poskytneme informaci konkrétnímu tazateli na konkrétní místo z původních Map nájemného, s upozorněním na jejich původní účel a současné využití pouze pro informativní účely,“ uvádí Jana Marešová.

-Petr Zámečník | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články