Reklama na bankovkách? ČNB je zásadně proti

15. 5. 2009 – 11:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Reklama na bankovkách? ČNB je zásadně proti
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Česká národní banka vždy zastávala a i nadále bude zastávat jednoznačné stanovisko, že není možné české bankovky polepit či jakýmkoli jiným způsobem upravit, ať už reklamním či jiným sdělením. V reakci na informace některých médií centrální banka sdělila, že při placení takto upravenými či porušenými bankovkami by tyto měly být zadrženy bez náhrady tomu, kdo je předloží, a odeslány.


Vyjádření sekce peněžní a platebního styku ČNB pro zástupce firmy, která podle zpráv v některých médiích nabízí na internetu, že na bankovky umístí soukromým společnostem reklamu, bylo zneužito. Prezentované vyjádření je ve skutečnosti odpovědí na dotaz, ze kterého žádným způsobem nevyplývalo, že by měl tazatel v plánu umístit na bankovky reklamu a že by se upravenými bankovkami následně platilo. Argumentace firmy, že disponuje povolením ČNB k umístění reklamy na bankovky, se proto nezakládá na pravdě. Takto upravené či poškozené bankovky by narušily plynulost peněžního oběhu a nejen ČNB, ale i ostatním účastníkům peněžního oběhu, by v důsledku jejich použití   při placení  mohla vzniknout škoda. Využití bankovek vydávaných ČNB do oběhu k reklamním účelům proto vylučujeme.

- ČNB vydává od dubna do oběhu nový vzor 500 Kč bankovky
-
Dostali jste padělané peníze, co s tím?

Zákon o ČNB uvádí: „Bez náhrady mohou být odebrány bankovky, jejichž vzhled byl pozměněn, zejména bankovky, které byly popsány, pomalovány, přetištěny, potištěny, perforovány, nebo které byly zamazány barvou, lepidlem nebo jiným podobným materiálem.


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články