Rekreační poplatek v Česku zdraží na dvojnásobek

19. 6. 2012 – 12:02 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rekreační poplatek v Česku zdraží na dvojnásobek
Příjmy obcí za rekreanty a lázeňské hosty se po uplynulých letech poklesu vloni zvýšily, stále ale ještě nedosáhly úrovně roku 2008, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Po dvou desetiletích zřejmě stoupne strop pro rekreační a lázeňský poplatek z 15 na 30 korun na osobu a den. Změnu má přinést novela zákona o místních poplatcích, kterou v úterý schválila vláda a podle níž se bude moci zvýšit i poplatek za vjezd aut do vybraných částí obcí.

Ministerstvo financí jako předkladatel normy argumentuje tím, že zatímco rekreační poplatek je beze změny od roku 1991, náklady lázní a míst se soustředěným zájmem turistů vzrostly mnohonásobně. Dražší je podle rezortu například údržba kolonád, parků, místních komunikací, zvýšit se měly také nároky na čistotu.

Příjmy obcí za rekreanty a lázeňské hosty se po uplynulých letech poklesu vloni zvýšily, stále ale ještě nedosáhly úrovně roku 2008. Zatímco v roce 2011 obce získaly 301,8 milionu korun, o rok dřív to bylo 283,8 milionu a v roce 2009 ještě o dva miliony méně. Pokud by se obce rozhodly využít nové dvojnásobné hranice, mohlo by to do jejich pokladen přinést teoreticky až 300 milionů korun navíc.

Provozovatelé lázní, hotelů, penzionů a kempů budou muset do evidence svých hostů nově uvádět také jejich data narození. Ministerstvo úpravu zdůvodňuje faktem, že lidé do 18 let a nad 70 let jsou od poplatku osvobozeni a bez uvedení data narození neměl při kontrole správce poplatku šanci ověřit jeho řádné odvedení.

Poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst bude podle návrhu nově až 40 korun za každý započatý den. V pravomocích obce bude možnost stanovit si poplatek jako týdenní, měsíční nebo roční paušál. Úprava má snížit zájem řidičů o zpoplatněné lokality a snížit jejich ekologickou zátěž.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články