Revoluce v sociálních dávkách: Ubudou a budou vypláceny na úřadu práce

12. 1. 2011 – 19:39 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Revoluce v sociálních dávkách: Ubudou a budou vypláceny na úřadu práce
Změny by měly začít platit od prvního ledna příštího roku, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) počítá se zavedením jednotného výplatního místa pro sociální dávky a zároveň se snížením jejich počtu. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Podle návrhů MPSV by tímto jednotným místem měl být úřad práce.

Další změna by se týkala snížení počtu dávek a jejich sjednocení do větších celků.

Z dávek pro zdravotně postižené by například měly vzniknout pouze dvě: opakující se příspěvek na mobilitu a jednorázový příspěvek na zvláštní pomůcky.

 

TIP:Jaká je Sociální podpora a dávky v roce 2011?

 

"Dnes existuje 18 různých dávek, které se vyplácejí na třech institucích. Je to pro uživatele velmi nepřehledné, a kdo se tím systémem velmi detailně nezabývá, není schopen se v něm bez cizí pomoci orientovat. My chceme systém výrazně usnadnit," komentoval své návrhy ministr Drábek.

K již zmíněné oblasti zdravotních dávek ministr dodal, že v současnosti se stává, že stát vytváří na jednoho pacienta až tři posudky. "Tyto multiplicity by nový systém měl rovněž odstranit," řekl Drábek.

Sloučením současných osmi dávek v oblasti péče a zabezpečení zdravotně postižených chce stát ušetřit nejen administrativní náklady, ale také náklady samotných klientů. "Chceme, aby nemuseli objíždět tři různá pracoviště, ale vyřídili vše jedním formulářem a na jednom místě," řekl Drábek.

Podobné sjednocení dávek na jeden formulář se bude týkat i dávek v hmotné nouzi. U těch nastane hlavní změna v tom, že výplata dávky bude podmíněna nejen finanční situací jednotlivce, ale i osob, které vůči němu mají vyživovací povinnost.

"Dále chceme možnost zavedení elektronického platebního prostředku, abychom mohli zajistit lepší kontrolu využití těchto dávek a jejich spotřebování na účel, na který jsou určeny," upřesnil ministr.

"Mojí základní prioritou v oblasti zaměstnanosti je boj proti nelegálnímu zaměstnávání," řekl ministr k další oblasti sociálních dávek. K tomu má přispět mimo jiné i desetinásobný nárůst možné pokuty za výkon nelegální práce z 10 tisíc na 100 tisíc.

Naopak má dojít ke snížení pokuty za neplnění oznamovací povinnosti z 500 tisíc na 100 tisíc. Zrušit by se pak měla povinnost hlásit volná pracovní místa. Toto hlášení bude nově dobrovolné. Zaměstnanost by měly podpořit i změny směřující k užší spolupráci úřadů práce s agenturami práce.

Poslední z oblastí, kterých by se změny dotkly, je péče o dítě. V té by mělo dojít k úpravě institutu tzv. rodičovské výpomoci. To znamená pečování o dítě souběžně s péčí o vlastní dítě na základě smlouvy.

Zavést se má i nová živnost "Péče o dítě do tří let věku v denním režimu". Úpravy by měla doznat i pravidla pro provozování školek a celkově pro denní péči o děti.

Změny by měly podle odhadů ministerstva v závislosti na plynulosti legislativního procesu měly začít platit od prvního ledna příštího roku.

 

<%Anketa37%>

 

Exekuce na sociální dávky?

 

Věci veřejné vidí v návrhu ministra Drábka především šanci na větší adresnost dávek.

"Současně ale Věci veřejné chtějí chránit občany, kteří se do nesnadné situace dostali kvůli účelovému zneužití jejich tíživé situace některými nemravnými poskytovateli půjček. Opatření pro možnost exekuce dávek musí být proto doprovázeno vyšší regulací poskytovatelů nebankovních půjček," vysvětlil John.

Poskytovatel půjčky, který ji poskytne nebonitnímu klientovi, by podle VV zároveň měl převzít část rizika, například skrze úpravu institutu řízeného osobního bankrotu.

"Druhou ohroženou skupinou jsou podle nás lidé, kteří se do dluhové pasti dostali bez vlastního přičinění, například nezodpovědným chováním jednoho z manželů. Exekuce by se měla vyhnout sociálním dávkám jiných osob než vlastního dlužníka. To by posílilo osobní odpovědnost jednotlivce a chránilo osoby v příbuzenském vztahu, které o vzniklém dluhu vůbec nemusely vědět," dodal Radek John.

Nový zákon by podle něj měl vytyčit jasná pravidla a zajistit, aby dlužníkům zůstalo alespoň nutné minimum.

-Jiří Táborský,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články