Rodiče dostanou na nezaopatřené děti o dva tísíce korun více

29. 11. 2012 – 8:28 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rodiče dostanou na nezaopatřené děti o dva tísíce korun více
V prosinci budou úřady práce rozhodovat o přiznání zvýšení pro tyto děti v souladu s novelou zákona o sociálních službách. Přihlížet budou pouze k tomu, zda jsou splněné uvedené podmínky. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

O zvýšení příspěvku na péči o dva tisíce korun, na které mají nárok nezaopatřené děti ve věku od čtyř do sedmi let, jimž je přiznaný příspěvek ve III. a IV. stupni závislosti, rodiče nebudou muset žádat. Uvedla to Táňa Kozelková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Kozelková tak reagovala na informaci uvedenou na stránkách Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP), že "toto zvýšení není automatické a opět je potřeba o něj požádat."

Zvýšení příspěvku plánuje rezort v souvislosti se změnami dávek od 1. prosince tohoto roku.

"O zvýšení nebudou muset rodiče dětí žádat, Úřad práce bude zvýšení přiznávat z moci úřední," vysvětlila Kozelková v odmítnutí informace z webu NRZP. "Tuto chybnou informaci ministerstvo nikdy nezveřejnilo a ani nevyplývá ze zákona," dodala.

V prosinci budou úřady práce rozhodovat o přiznání zvýšení pro tyto děti v souladu s novelou zákona o sociálních službách. Přihlížet budou pouze k tomu, zda jsou splněné uvedené podmínky.

Zvýšení se přizná i dětem, u nichž se ve věkovém intervalu mezi čtyřmi a sedmi lety změní stupeň závislosti na III. nebo IV. stupeň.

"Příspěvek na péči vyšší o dva tisíce korun náleží také rodinám s nízkým příjmem, pokud je jejich takzvaný rozhodný příjem nižší než dvojnásobek částky jejich životního minima, a to bez ohledu na stupeň postižení či věk dítěte, respektive dítěte do 18 let. Toto zvýšení náleží také rodiči, který pobírá příspěvek na péči a pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let. O tento typ zvýšení se podává žádost a dokládají se potřebné údaje o příjmu společně posuzovaných osob," přiblížilo ministerstvo.

Pokud rodina spadá do obou kategorií – kvůli věku i nízkému příjmu, nárok příjemci příspěvku na péči vzniká pouze jednou, nemá tedy nárok na zvýšení příspěvku o 4000 korun, ale jen o 2000 korun.

Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články