Rodičovská bude 220 tisíc, jak dlouho ji chcete čerpat si vyberete

8. 6. 2011 – 17:21 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rodičovská bude 220 tisíc, jak dlouho ji chcete čerpat si vyberete
Rodičovská se začíná brát po skončení mateřské dovolené, tedy od šestého měsíce dítěte | zdroj: NašePeníze.cz

Výplata nepojistných sociálních dávek se od roku 2012 zřejmě sjednotí na jedno výplatní místo, zavádí to novela zákona o hmotné nouzi, kterou v prvním čtení ve středu podpořili poslanci. Novela sjednocuje výši vyplaceného rodičovského příspěvku za dva, tři i čtyři roky dovolené na 220 tisíc korun.

Rodičovská se začíná brát po skončení mateřské dovolené, tedy od šestého měsíce dítěte. Změna se týká nejen rodičů, kteří „rodičák“ příští rok teprve brát začnou, ale i těch, kteří už berou dnes.

TIP: Rodičovská dovolená se lidem od ledna vyplatí už jen na tři roky

"Základním cílem návrhu je zefektivnit systém sociální pomoci občanům. Na základě dlouhodobých analýz, které započaly v letech 2003 a 2004, se navrhuje sjednotit výplatu sociálních dávek na jedno výplatní místo. Tím by byl Úřad práce České republiky. Agendu má vykonávat všech jeho 409 poboček," uvedl předkladatel zákona, ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

V současné době se sociální dávky vyplácejí na třech různých úrovních státní správy a samosprávy. Podle novely bude o dávkách nově rozhodovat Úřad práce České republiky jako jediný orgán. Úřady práce budou podle návrhu zároveň jednotným místem kontaktu žadatelů o dávky. Nově na ně přechází agenda dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči a také výkon inspekce poskytování sociálních služeb.

"Nejlépe bych to charakterizoval slovem rozvrat. Jako člověk, který není specialista, vám řeknu, jakou situaci jste vytvořili: obce jste ponechali v nejistotě, co mají dělat. Úřady práce nebudou dělat sociální práci, ale budou vyplácet jen peníze," myslí si o novele místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Novela zároveň sjednocuje výši vyplaceného rodičovského příspěvku. Ať již rodič zůstane na rodičovské dovolené dva, tři, nebo čtyři roky, celkem od státu dostane 220 tisíc korun. Měsíční dávka se pak vypočítá podle toho, kolik let doma zůstane.

Rodiče, kteří se rozhodli pro tříletou variantu rodičovské dovolené, si tak pohorší. Přijdou zhruba o 500 korun měsíčně. Změna se bude týkat lidí, kteří požádají o rodičovskou dovolenou po 1. lednu 2012.

Zpřísní se vyplácení příspěvku na péči zdravotně handicapovaných. Ten bude vyplácen oprávněné osobě, která bude muset na požádání doložit správnost čerpání. Příspěvek na péči se však pro děti od jednoho roku do 18 let zvýší z pěti tisíc na šest tisíc korun.

Současně se bude na základě žádosti nově posuzovat nárok na zvýšení příspěvku na péči. Navýší se o 2000 korun, jestliže příjem oprávněné osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných nedosahuje částky dvojnásobku životního minima rodiny.

Nárok na péči mají ti, kteří se kvůli svému zdravotnímu handicapu o sebe nemohou postarat sami. Vyplácí se ve čtyřech stupních, podle míry postižení.

Předloha počítá se změnou posuzování zdravotního stavu, místo 36 úkonů a 129 činností by se mělo zkoumat jen deset oblastí. Postižení či senioři dostávají příspěvky na péči podle své závislosti na pomoci. Podpora se vyplácí ve čtyřech stupních od 2000 do 11 tisíc korun měsíčně pro dospělého a od 3000 do 12 tisíc korun pro dítě. Posudkový lékař by se měl zaměřit na to, jak je člověk soběstačný. Nově by tak měl popsat činnosti v deseti základních okruzích. Mezi ně patří pohyblivost, orientace, komunikování, stravování, oblékání, osobní hygiena či péče o domácnost.

Novela také zavádí institut asistenta sociální péče.

Pro zajištění vyšší efektivity při správě a distribuci sociálních dávek se bude používat Jednotný informační systém práce a sociálních věcí. Ministerstvo plánuje rozšířit způsoby, jak se dávky poskytují, o elektronický platební prostředek, multifunkční 'kartu sociálních systémů'. Ta bude mít platební a identifikační funkce. Nahradí zároveň funkci průkazů TP, ZTP a ZTP/P.

Další změnou budou nové podmínky pro vyplácení příspěvku na bydlení. Dobu jeho poskytování novela omezuje na 84 měsíců během 10 let. Opatření má podle ministerstva práce motivovat lidi k tomu, aby řešili svou neúnosnou bytovou situaci. Výjimku budou mít zdravotně postižení, kterým stát poskytl příspěvek na úpravu bytu, lidé žijící v bytech zvláštního určení a lidé starší 75 let.

Tento bod novely se nelíbí sociálním demokratům. Soudí, že kvůli návrhu mohou lidé zůstat na ulici. "Vy vytváříte atmosféru, že všichni lidé zneužívají peníze, a hodíte je do studené vody. Já si prostě myslím, že štěpíte společnost. A vytváříte skupiny lidí jako odpad, jako plebs. Nikdo se neumí dopočítat toho, jak si ti lidé mohou uhájit holé živobytí," prohlásil Zaorálek.

Kam dál?

- Je možné s mateřskou žádat o hypotéku?

- Jak si zajistit slušnou mateřskou

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články