Rodiny s více dětmi ušetří na daních

6. 7. 2016 – 19:51 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Rodiny s více dětmi ušetří na daních
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Nový daňový balíček přinese změny, které se dotknou především rodin s více dětmi. Daňová výhoda pro rodiče dvou dětí se zvýší o 2400 korun ročně, pro rodiče tří dětí dokonce o 3600 Kč. Ministerstvo financí uvažuje i o tom, že na bonusy na děti by mohli mít nárok i živnostníci, kteří při výpočtu daní uplatňují paušály. To jsou změny, které vláda bude schvalovat už ve čtvrtek tento týden. Platit pak začnou od ledna příštího roku.

Navrhovaná sleva na dani:
2016 // 2017

1. dítě – 13 000 Kč // zůstává
2. dítě – 17 004 Kč // 19 404 Kč
3. dítě – 20 604 Kč // 24 204 Kč

Úlevy na daních ale zaplatíme všichni - ze státního rozpočtu. "Zvýšení daňového zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě bude mít negativní dopad do státního rozpočtu. V roce 2017 necelou jednu miliardu korun," varovala mluvčí ministerstva financí Gabriela Štěpanyová.

V rámci tzv. daňového balíčku dále ministerstvo financí navrhuje zvýšit poplatky za vjezd do některých částí měst. Od roku 1991 je sazba neměnná - 20 korun za den. Ministerstvo financí chce dát městům a obcím možnost inkasovat až desetinásobek.

V takovém případě by se to ale muselo projevit na cenách, tvrdí živnostníci, a doplatil by na to spotřebitel. "Kdyby to byly dvě stovky na auto - máme čtyři auta, tak asi nějakým způsobem by se to projevilo," odhaduje pekař Jan Mervart.

"Zvyšovat tímto způsobem náklady a vlastně i cenu pro spotřebitele, je nešťastné, to se otočí proti všem. Ten spotřebitel bude naštvaný, protože cena bude drahá, v horším případě ten servis nedostane," varuje před zdražováním poplatků za vjezd do měst ředitel asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Asociace malých a středních podniků chce o navržených změnách ještě jednat. A to jak se členy vlády, tak i se zástupci měst a obcí. Konečné nastavení výše poplatků bude totiž právě na nich, stejně jako případná možnost osvobození třeba pro zásobování.

Zdroje:
daně, rodina, děti, slevy na daních, sleva na dani

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články